Няма човек около моята възраст, който да не помни Сълзиците от бутер тесто. Във времето, когато сладките неща в магазина се изчерпваха с шоколад Кума Лиса, локумени вафли и три вида пасти, Сълзиците и Котешкото езиче бяха направо лукс! Огромният проблем на „Сълзиците“ е, че са вкусни, хрупкави и изчезват бързо. Ама много бързо. Някак си все не успявам да направя достатъчно, че да пренощуват. Ако на сутринта има една-две оцелели, то си е направо късмет.

Днес, всъщност, ще покажа една интерпретация на сълзиците – охлювчета от бутер тесто, които правих набързичко след като реших, че всички в къщи сме полудели и се скрих в кухнята.

Представете си картината: Синът ми се готви за някакъв много важен изпит и говори на немски пред огледалото в коридора. От цялата неразбираема реч, аз успявам да хвана „теле арбайт“ и решавам, че репетира за говорител в телевизията.

Дъщеря ми чете на глас „Серафим“ на Йовков, че се подготвя за класна работа, след което зарязва четенето и започва да свири (разучава) „Лунната соната“ на Бетовен и въпреки, че Бетовен е бил глух, аз чувам много добре и с двете уши, още повече, че съм на два метра от пианото. По някое време „Лунната соната“ е зарязана и се връщаме към четенето на глас, докато репетиращият говорене на немски продължава да обикаля напред-назад по коридора и се държи (и звучи) като откровено луд…

За мен остана бягството в кухнята и блаженото дуднене на телевизията, която нито гледам, нито чувам. Дирейки спасение и мъничко тишина, разравям хладилника в опит да измисля „нещо за гризкане“. Напоследък музата ми я няма никаква и имам подозрения, че е нейде в топлите страни, опъната под чадъра на някой екзотичен плаж и смуче коктейл с чадърче и бодната черешка.

сълзици сладки от бутер тесто

Там е работата, че и в хладилника е пълна скука… Малкото продукти, които се мотаят вътре никак не помагат за вдъхновението и завръщането на музата, а леещият се немски по коридора направо ме побърква! Звучи почти толкова немузикално, колкото и унгарският, което за пореден път доказва геният на Моцарт, който май е единственият човек, успял да накара немският да звучи красиво.

свежо-бутер-тесто

Връщам се на рецептата за охлювчета от бутер тесто. Ще ми отнеме три реда, за да я напиша. Извинете, че толкова дълго ви занимавах с други неща, но не можах да се въздържа да опиша комичността на ситуацията.

охлювчета-от-бутер-тесто-бързи-сладки-с-бутер-тесто

Продуктите за охлювчета от бутер тесто:

  • 1 пакет свежо бутер тесто
  • захар за посипване

Това е всичко, което ви трябва. По желание може да намажете бутер тестото с масло, да добавите кора от лимон или портокал, но аз не го правя. Приготвянето на рецептата за охлювчета от бутер тесто отнема 10 минути. Включвам фурната да загрява на 190 градуса.

Разстилам тестото, посипвам със захар, прерязвам на две и отново навивам. Леко притискам захарта с ръка, за да полепне. Може и с точилка, ако чак толкова искате да се стараете.

идеи-с-бутер-тесто-охлювчета-сълзици

сълзици-идеи-с-бутер-тесто

Рулата овалвам в захар и нарязвам на парченца с дебелина около 1 сантиметър. Аз разделям листа бутер тесто на две части, за да се получат по-малки охлювчета. По-симпатични са ми. Всичко това се случва върху хартията, в която е опаковано тестото. Няма цапане, няма плескане!

рецепта-лесни-сладки-с-бутер-тесто-охлювчета-от-бутер-тесто

Подреждам ги в тава върху хартия за печене, за да избегна излишното миене, разбира се :). От един лист излизат 25-26 охлювчета от бутер тесто в зависимост колко дебело ги режете. Като допълнителна екстра и ако ви се занимава, може да наръсите смлени орехи, да намажете шоколад или нещо друго.

охлювчета от бутер тесто идеи с бутер тесто

Печенето – в предваритерно загрята фурна на 190 градуса за около 15-17 минути, но както всеки път казвам – фурните пекат различно, така че – хвърляйте по едно око.

Тези охлювчета от бутер тесто ще станат и с обикновено замразено бутер тесто. Принципът е същия, но не забравяйте, че бутер тесто се размразява в хладилник и трябва да е студено за да се работи с него.

бутер тесто сладки

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 9 026 times, 1 visits today)