Всички обичат палачинки, а мнозина предпочитат палачинките да са с шоколад. Първият път, когато стана въпрос за палачинкова торта с шоколад, идеята, а и изпълнението си беше изцяло на сина ми. Аз само давах съвети и досаждах, докато порасналото ми момче се занимаваше със сладкия си проект.

Въпреки, че аз предпочитам солените варианти, няколко дни след това повторих идеята, защото тези мини палачинкови тортички с шоколад ми се сториха безкрайно симпатични, а и домашните ми си ги похапнаха с удоволствие.

Може ли да направите голяма палачинкова торта с шоколад вместо мини вариантите? Разбира се, но ще ви трябват повече продукти. Аз ще дам съставките за 4 броя мини палачинкови тортички, а всеки може да ги увеличи, както прецени или пък да си задели 8-9 палачинки от тези, които е приготвил за закуска на семейството.

мини шоколадови тортички

Продуктите за палачинкова торта с шоколад:

За палачинки:

  • 100 мл. прясно мляко
  • 100 мл. вода
  • 2 яйца
  • щипка сол
  • 150 г. брашно
  • 20 г. разтопено масло

За намазване:

  • 200 г. шоколад нутела
  • 200 г. маскарпоне

За заливка:

  • 50 г. черен шоколад
  • 30 мл. млечна сметана (30-35%)

Приготвянето на палачинкова торта с шоколад:

Моят тиган е с диаметър 28 см, тоест доста голям, и бройката палачинки посочена по-горе е съобразена с това. Ако тиганът ви е по-малък, ще ви трябват повече палачинки.

Млякото, водата, яйцата и солта се разбиват с ръчна бъркалка или миксер, към тях се добавят брашното и маслото. Ако тестото ви се стори гъсто, добавете малко вода (лъжица по лъжица).  Изпържете палачинките в загрят тиган на умерена температура, като подмазвате с масло преди всяка палачинка.

Смесете маскарпонето и нутелата и разбъркайте добре.

мини палачинкова торта рецепта

С помощта на кръгла, квадратна или шестоъгълна форма изрежете палачинките. Започнете да подреждате във формата като редувате палачинка и шоколадов крем. Девет-десет „етажа“ са напълно достатъчни. Издърпайте формата и измажете страните с крем. Приберете в хладилник за 30 минути или 1 час, докато кремът се стегне.

За заливката:

Загрейте сметаната и залейте с шоколада. Оставете да постои и разбъркайте докато шоколадът се разтопи напълно. С помощта на лъжица полейте всяка мини тортичка, украсете с ягода, малини или друг плод.

палачинкова торта с шоколад и маскарпоне рецепта

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Палачинки с прясно мляко

Американски палачинки

Кайзершмаррн (Kaiserschmarrn)

Катми

Палачинки „Креп Сюзет“

Палачинки Орео

Палачинки с пълнеж

Палачинки с пълнеж от картофено пюре

Палачинки с тиква

Пълнени палачинки с кайма

Солена палачинкова торта

Шоколадови гофрети

(Visited 4 714 times, 1 visits today)