Как се прави пандишпанов блат за торта и руло? Пандишпановите блатове са много леки и въздушни, сравнени с други видове са доста сухи, но това пък ги прави идеални за сочни, сиропирани торти с крем, сметанова торта, мусове, плодове, шоколад и т.н., а пандишпановите рула са един от най-популярните десерти. За пандишпановият блат най-често може да чуете израза, че това е най-лесната и в същото време, най-трудната рецепта за изпълнение.

Класическият пандишпан се прави само с три съставки – яйца, захар и брашно. Добавката на масло го превръща в Женоаз (или Генуезки пандишпан). Най-характерното е липсата на набухватели, тоест тестото се повдига само и единствено от въздушните мехури, които сме вкарали при разбиването на белтъците и жълтъците, и сме запазили при добавянето на брашното. Тези въздушни мехури се разширяват по време на печене. Общото правило за съотношението на яйца/захар/брашно е 1 яйце/25 грама захар/25 грама брашно, а в някои източници се посочват по 30 грама за 1 яйце.

Основно правило е да се работи с яйца на стайна температура, но то важи за сладкарството като цяло, така че това не е нещо, което да не сте чували. Друго много важно правило е да се работи с чисти съдове при разбиването на белтъците. Купата и бъркалките трябва да са абсолютно чисти и идеално подсушени.

В белтъците не трябва да попада жълтък, тоест разделянето на яйцата на белтъци и жълтъци трябва да става много внимателно. Препоръчително е да ползвате две отделни малки купички, в които да разделяте яйцата едно по едно и след това да прехвърлите в по-големи купи.

Моментът, в който всичко може да се провали е добавянето на брашното. Колкото и да сте изкушени да ползвате миксера и набързо да вкарате брашното в сместа, приемете, че ви трябват 4 минути за да добавите брашното с помощта на шпатула, вместо една минута с миксер. Работата на миксера спира в момента, в който сте разбили белтъците и жълтъците.

пандишпанов блат за торта и руло рецепта

Продукти за пандишпанов блат за торта и руло:

  • 5 яйца
  • 125 г. фина кристална захар
  • 125 г. брашно

Тези продукти са достатъчни за кръгла форма с диаметър 20 см, а блатът може да се раздели на три платки. Ако печете руло, продуктите са за тава с размер 30 на 40 см.

Приготвяне на пандишпанов блат за торта и руло:

Първата стъпка от приготвянето на пандишпанов блат за торта е подготовката на продуктите и формата.

Включете фурната да загрява на 170 градуса (без вентилатор). Намаслете и набрашнете дъното и стените на форма с откопчаваща се стена или облечете дъното и стените с хартия за печене.

Пресейте брашното два или три пъти. Колкото и маловажна да ви се струва тази подробност, не я пренебрегвайте. Пресяването вкарва въздух в брашното, а ние имаме нужда от въздуха в тази рецепта.

Стъпка втора – приготвянето на пандишпановото тесто за торта или руло

Жълтъците се разбиват с две трети от захарта докато утроят обема си и се получи гъст, светложълт крем, а захарта се е разтворила напълно.

В отделна купа се разбиват белтъците, като останалата захар се добавя на части. Разбивайте до гладка смес, която образува средно твърди връхчета.

как се прави пандишпанов блат за торта и руло стъпка по стъпка

Добавете 1/3 от разбитите белтъци към жълтъците и с помощта на шпатула смесете внимателно като разбърквате отдолу нагоре. Добавете 1/3 от брашното и по същия начин – отдолу нагоре – разбъркайте внимателно. По същия начин добавете останалите белтъци и брашно като ги редувате, докато се получи гладка и въздушна смес.

Готовата смес се прехвърля във формата за печене, повърхността се заравнява и блатът се пече в предварително загрята фурна за 35-40 минути, в зависимост от това как пече вашата фурна. НЕ отваряйте вратата на фурната по време на печене в първите 15-18 минути.

Ако печете блат за руло – рапределете сместа в тава, застлана с хартия за печене на равномерен слой. Печете 18-20 минути в предварително захрята фурна на 170 градуса (без вентилатор).

Изпеченият блат за торта извадете от фурната, оставете за около 5 минути във формата, след което откопчайте стената, свалете хартията за печене и прехвърлете блата върху решетка до пълното му охлаждане.

Ако ще правите руло, прехвърлете готовия пандишпанов блат върху кърпа, внимателно отстранете хартията за печене и навийте на руло. Оставете го така докато изстине напълно.

Коментари:

Един от най-често задаваните въпроси е защо брашното и белтъците се добавят на части като се редуват? Това е начинът да запазите въздуха в сместа. Ако добавите брашното наведнъж, то ще натежи, ще потъне надолу в яйчената смес и освен, че ще е по-трудно да го смесите равномерно, има голяма вероятност да се образуват бучки. Една от най-честите причини да спадне блата е неравномерното усвояване на брашното.

Не дупчете с клечка пандишпановия блат по време на печене. Леко натиснете повърхността му – трябва да пружинира. Недопечененият пандишпан ще спадне и ще се сгърчи след като го извадите, а препеченият пандишпан е трошлив, което е фатално, ако правите руло. Времето, което посочвам е съобразено с моята фурна. Във вашата може да са необходими 3-4 минути повече или по-малко.

Може да изпечете сместа наведнъж и след това да разрежете на платки или да печете на части. Докато се пече една част от сместа, дръжте останалото в хладилник. Преценете добре времето за печене в зависимост от дебелината на платката.

Съхранение на пандишпанов блат – след като пандишпановият блат за торта е изстинал напълно, може да се ползва веднага, да се завие с фолио за свежо съхрание и да се съхранява на хладно за 2-3 дни или да се замрази във фризера.

Може ли да се разбият яйцата без да се разделят на белтъци и жълтъци? Да, може, много професионални сладкари го правят, но трябва да сте сигурни в това, което правите. Ако сте начинаещи, следвайте класическата техника с разделяне на белтъци и жълтъци, за да добиете представа за структурата на готовото пандишпанено тесто, вида, гъстотата и въздушността му.

пандишпанов блат за торта и руло

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 242 580 times, 14 visits today)