Един от най-често задаваните върпоси е за пандишпана и рецептата за пандишпаново руло. Днес поднасям едно такова пандишпаново руло със сметана и малини и разбира се, гарнирано с шоколад,  за още повече вкус, калории и разкош.

Всички са опитвали пандишпаново руло и дори да не сте правили знаете, че то е леко, въздушно, но може да бъде малко сухо, ако не вземете необходимите мерки. В тефтерите на всяка мама стои рецепта за пандишпаново руло със сладко, но точно в този си вариант, според мен, блатът на рулото остава сух, просто защото няма достатъчно влага в самото сладко, която да го напои.

рецепта-пандишпаново-руло-с-малини

Теорията на пандишпана няма да я развивам тук, но основната характеристика на пандишпана е преобладаващото съдържание на яйца и доста по-малкото съдържание на брашно и захар. Накратко – пандишпана се приготвя с три продукта – яйца, захар и брашно. В някои случаи, ако рецептата го изисква може да се добави мазнина, ядки, какао и прочие. Това, което е важно да се знае, е че в пандишпана НЯМА набухватели. Въздушността е в резултат на разбиването на жълтъците и белтъците и въздуха, който се вкарва при това разбиване.

Толкова за теорията. Накрая ще спомена нещо важно. За да се постигнат добри резултати, съобразявайте количествата продукти със съдовете, в които ще печете и ВИНАГИ загрявайте фурната предварително.

 Продуктите за пандишпаново руло, за тава с размер 30/40 см.:

За пандишпанов блат:

 • 5 яйца
 • 130 г. захар
 • 130 г. брашно (пресято)

Крем:

 • 400 г. заквасена сметана
 • 300 г. маскарпоне
 • 100 г. пудра захар
 • 1 ч. л. ванилов екстракт
 • 200 г. пресни малини

За украса:

 • 70 г. шоколад
 • 3 с. л. сметана (30 – 35%)
 • малини, листа мента

Приготвянето:

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с половината от захарта докато сместта стане светложълта на цвят и увеличи обема си тройно. Белтъците се разбиват в отделен съд. След като сте разбивали една минута, добавяйте постепенно останалата захар докато напълно се усвои. Сместа е гладка, лъскава, а обемът се е увеличил 6-7 пъти.

Тук работата на миксера спира. Край! Обединяването става на части, бавно и внимателно, за да остане въздуха вътре в сместа. Добавят се част от белтъците към жълтъците, за да се олекоти сместа. Смесва се с останалите белтъци, а накрая се добавя брашното.

Брашното се добавя с шпатула или плоска бъркалка, но не и с миксер. Два са начините за добавяне на брашното. Единият е да се добави част от брашното към разбитите жълтъци, след което се редуват белтъци и брашно на части докато се получи еднородна въздушна смес.

Аз предпочитам да добавям брашното, след като обединя белтъците и жълтъците.  Разбъркването става като се загребва сместа отдолу нагоре, с леко завъртане на купата. Брашното е малко и отнема около минута, за да се поеме от тестото.

Изсипвам върху тава, застлана с хартия за печене на тънък слой около 5 мм и пека в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути.

След като е готов и докато е още топъл пандишпановият блат, го навивам на руло. Може да навиете направо с хартията или да прехвърлите блата върху кърпа. Аз предпочитам да навивам рулото с кърпа. Кремът (сладкото) се нанася, след като блатът е напълно изстинал.

За сметановия крем – разбивам маскарпонето с телена бъркалка, за да не останат бучки, добавям сметаната, захарта и ваниловия екстракт и отново разбърквам докато се получи еднородна смес. Разпределям върху блата, като в единия край оставям 3 см. ивица без крем, която ще се запълни при навиване на рулото.

Подреждам малините и отново навивам. С остатъка от крема намазвам външната част на рулото. Покрийте с найлоново фолио и оставете да се охлади няколко часа, а най-добре една нощ. Така блатът има време да се напои от влагата на крема. Може да пропуснете шоколада, но в случай, че решите да си добавите допълнително удоволствие – разтопете шоколада на водна баня, добавете сметаната и разбъркайте. С помощта на лъжица или пош украсете рулото. Добавете малините и листа мента.

малиново-руло

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 19 962 times, 1 visits today)