Паста с песто от босилек и орехи е едно от най-бързите ястия, което приготвям редовно през лятото, а дори и през зимата. Съхранявам готово песто във фризера и във всеки един момент имам налично.

Всички обичаме салата Капрезе, в която пестото е един от основните елементи. Сосът Песто има десетки разновидности и може да се приготви с магданоз, левурда, рукола, спанак, коприва, кейл и т.н.

Факт е, че във всяка голяма верига магазини, а дори и в кварталните супермаркети може да се намери песто. Да, вкусно е, но домашно приготвеното е много по-ароматно и свежо. Пресен босилек може да се купи в саксия, а не е проблем да си закупите семена и да си го отгледате сами – на балкона или в градината. Традиционно, Песто Дженовезе се приготвя с кедрови ядки и наистина, с тях е най-вкусно, но малцина от нас ги имат винаги под ръка. Сос Песто може да се приготви с кашу, орехи, бразилски орех или други ядки.

Времето да напиша тази простичка рецепта ще е повече от времето, за което ще сготвите паста с песто от босилек и орехи. Какъв вид паста ще използвате решавате само вие. Както знаем, пастата има над 100 разновидности, така че ползвайте фузили, спагети, фарфале, пене и т. н.

Продуктите за паста с песто от босилек и орехи (2 порции)

  • 200 г. паста
  • 2 шепи листа босилек
  • 2 скилидки чесън
  • 40 грама орехи
  • 40 грама пармезан, настърган или нарязан
  • 100-120 мл. зехтин

Допълнително:

  • 20 грама настърган пармезан и листа пресен босилек

Приготвянето:

В кухненски робот или чопър поставете почистените и подсушени листа босилек, чесъна, орехите, пармезана и зехтина.

домашно песто от босилек и орехи

Смелете до получаването на гладък сос.

Сварете пастата във вряща подсолена вода, следвайки указанията на опаковката.

Отцедете пастата, като запазите около 60 мл. от водата, в която сте я сварили.

Върнете пастата в тенджерата, добавете пестото и половината от запазената вода и разбъркайте. Ако се налага, добавете и останалата вода. Целта е да се получи гладък сос.

Разделете на две порции и поръсете с още малко настъргано сирене преди да поднесете. Украсете с листенца пресен босилек.

Паста с песто от босилек и орехи рецепта

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 6 898 times, 1 visits today)