От всички видове паста, които съм готвила през годините, паста Путанеска, си остава едно от най-бързите ястия. Рецептата е абсурдно лесна и приготвянето на вечеря за четирима отнема не повече от 20 минути, което е съвсем в стила на забързаното ежедневие и липсата на време. Тези от вас, които знаят историята на този вид сос, могат спокойно да прескочат следващите редове. Нямах намерение да се впускам в обяснения относно името на ястието, но докато си разговарях днес с колежките, разбрах, че може би ще е добра идея да обясня набързичко произхода или поне някои от историите, които знам.


Естествено за произхода на този сос има много предположения. Едно от тях е, че той се появява в началото на 20-ти век някъде в южна Италия и е създаден от, нека да ги наречем “жриците на любовта”, на които се налагало да приготвят нещо за ядене в не особено нормални часове и са ползвали само наличните си продукти като маслини, консервирани домати и аншуа. Оттук идва и името на соса – от италианската дума “puttana”.

Друга история твърди, че сос Путанеска и измислен от Сандро Пети, собственик на ресторант, който сътворил ястието за окъснели клиенти само на база на наличното в килера.

Една от легендите разказва, че този сос се появява, защото благоразумните омъжени жени заливали от балконите си тези “жрици” със сос, сготвен от остатъци и крещели с пълно гърло “puttana”, когато нощните дами тръгнели на вечерните си обиколки.

Без значение как точно се е появил, този сос се приготвя наистина светкавично и със съвсем малко продукти. С годините са се появили различни вариации, но основните съставки – домати, каперси, маслини и аншоа винаги присъстват.

Ето ги съставките за паста Путанеска:

2-3 с. л. зехтин
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
3-4 филета аншоа от консерва
1/2 ч. л. лют пипер (по желание)
700-800 домати от консерва
5-6 обезкостени маслини (черни или зелени – според наличностите)
пармезан за поръсване
2 с.л. каперси
босилек

Приготвянето:

В голяма тенджера слагам вода и след като заври добавям една супена лъжица сол. В нея сварявам спагетите. Докато водата завира и спагетите се сварят приготвям и соса. Чесъна, който е само смачкан, го запържвам за около минута, за да овкуси зехтина. Добавям филетата от аншоа. При пърженето те буквално се стопяват и изчезват. Идва ред на лука, който също се пържи около 3-4 минути и добавям каперсите и маслините. Само минута след това добавям и доматите. Ако са много воднисти могат да се сгъстят с доматено пюре. То има и по-наситен и отчетлив вкус. Когато сосът е почти готов добавям черен пипер и 3-4 листа босилек. Изцедената паста отива при соса за да се обедини цялото нещо и след две разбърквания в тигана вечерята е готова. Малко пармезан отгоре и – Хайде да ядем!

Като забележка искам да обърна внимание, че почти не слагам сол. Всички съставки са достатъчно солени и на практика няма нужда от допълнително солене. Но всеки си има вкус, така че, както казват телевизионните готвачи – Опитайте, това, което готвите :)!

Спагети Путанеска

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 17 066 times, 1 visits today)