От месеци се каня да направя тези печени круши с карамелено сметанов сос. За Жак Пепен съм споменавала и преди. Шоколадовото суфле правих по негова рецепта. Днешните печени круши също. Френско, фино и много, много вкусно. Аз все разправям, че не обичам сладки неща и десерти, но от този десерт мога да изям 4-5 порции без да ми мигне окото. И сигурно ще питам за още. 🙂

Тазгодишните круши, които бяха сравнително твърдички си узряха на балкона, чакайки си реда да влязат в сладкиш или просто да бъдат изядени. След шоколадовия кекс с круши нещо се разсейвах с куп други сладории, бисквитки и разни дребни сладки, ноооооооо ДНЕС беше денят на крушите!

Твърдо и категорично този десерт е в графа „любими“. Лек, свеж и непретенциозен, не изисква никакви усилия, а и не иска кой знае колко изчакване преди да бъде изяден. Въпреки, че рецептата идва от именит френски готвач, в нея е нарушен основният принцип на френската кухня – „Масло, масло и пак масло“. И в това е големият чар на рецептата за печени круши, защото е сладичко, без да тежи.

Така. Няма да се разливам в повече похвали. Просто опитайте.

Продуктите:

  • 5-6 круши (в зависимост от големината им и размера на съдинката)
  • 1/2 ч. ч. захар (аз ползвах кафява, но ще стане и с обикновена бяла захар)
  • 200 мл. течна сметана
  • ядки за поръсване

печени-круши-рецепта

Приготвянето е изумително просто. Насипвам захарта на дъното на тавичката. Отгоре подреждам крушите, които са обелени, почистени от семките и разполовени.

Пекох ги 30 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса и добавих сметаната. Върнах във фурната за още 10 минути.

Междувременно запекох филирани бадеми в сух тиган, с които наръсвам крушите преди сервиране.

Това е всичко, но ще кажа няколко думи за продуктите и какво точно се случва по време на печенето. Да започна с крушите. Твърди, неузрели круши ще стоят много сухи, така че подберете някой от сочните сортове, но да не са чак презрели и да се разпадат в ръцете ви. Още повече, че попрезрелите круши ще пуснат твърде много сок и карамелено-сметановият сос ще стане леко рядък.

печени-круши-на-фурна-със-сметанов-сос

По време на печенето, захарта се карамелизира, а крушите отпускат сока си. Надникнете около 20-тата минута да видите какво се случва. Ако крушите са много сухи и не са отпуснали достатъчно сок, добавете съвсем мъничко вода, колкото да не загори карамела. Казвайки „съвсем мъничко“ имам предвид 3-4 с. л., но все пак личната преценка е важна, защото един може да пече 5 круши, а друг да реши да изпече 10 круши в голяма тава.

По отношение на сметаната – аз ползвах ето тази, която си купувам от руския магазин, но на пазара има и други марки с висока масленост.

течна-сметана

Накрая за ядките. Ако нямате ядки, десертът ще е вкусен и без тях. Те, обаче, са хрупкавият акцент и според скромното ми мнение слагат финалната точка. Може да ползвате леко запечени ядки от шам фъстък, които аз не съм виждала да се продават в България, освен осолени. Но те със свежия си зелен цвят ще допринесат и за визуалния ефект, освен за вкуса. Запичането го правя в тиган с незалепващо покритие, който нагрявам на котлона. След като е горещ, сипвам вътре ядките за около минута-две, но непрекъснато ги разтърсвам, за да не загорят. Щом са готови ги прехвърлям в купичка или чиния докато дойде момента за сервиране.

печени-круши-с-карамелен-сос

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Поширани круши Хубавата Елена

Галет с праскови и круши

Шоколадов крамбъл с круши и ябълки

Мус с круши и карамелизирани бадеми

Шоколадов кекс с круши

Пай с круши

Сладкиш с круши и една ябълка

Ябълков кекс с масло

Бърз и лесен ябълков кекс

Печени дюли с мед и орехи

Хулигански ябълков сладкиш

Бърз и лесен ябълков сладкиш

(Visited 3 594 times, 1 visits today)