Печено пиле върху сол – е няма такава мързелашка рецепта! Дали ще стигнат десет минути за приготвянето? Останалото го свършва фурната.  Ще ми отнеме повече време да го напиша, отколкото да го сготвя и изядем :). Прекрасна рецепта за всеки един ден, а особено за почивните, когато трябва и да се разходим, и да домакинстваме, да яхнем прахосмукачките и… сега като го казах, се сетих, че и прозорците ми са за чистене. Но вместо да грабна парцалите, кротичко си намирам извинение и пиша рецепта. Прозорците ще почакат!

Та за пилето! Диетично, някак си. Лекичко. Наскоро попаднах на нещо, написано в интернет и се смях със сълзи. Точно по повод на диетите:

„Започнах деня диетично – ама сериозно – протеинова диета! Бон филе. После ходих на обяд и приключих с диетата, та си хапнах и там – салата картофи, кебапче, кренвирш, салата зеле и краставици. След това с колегата пихме кафе, но той взе фурнети с шоколад и кокос. М-м-м-м. Не ми издържа грешната душица на това предизвикателство. После пих една водка на гладно и вече хапнах – печено пиле, кюфтета, салата, лютеничка и една чиния боб! Сега шкембето ми е доволно и усмихнато!“

Нещо да кажете? А? Освен „Бравос“ друго не ми идва наум, освен, че продължавам да се смея, защото аз самата съм изпълнена с твърда и непоколебима диетична воля. Докъм обяд. После нещата излизат от контрол, но това е друга тема.

Та пак за пилето де. Да не се разсейвам! Какво ще ви трябва? То се вижда – едно пиле и пакет едра сол, но не целия, а колкото да направите слой около сантиметър. Преди да насипете солта, обаче, постелете парче домакинско фолио. При печенето солта направо се вкаменява и после трудно се мие тавата. Като има фолио – направо вдигате и хвърляте без никакви поражения, нерви и ядове.

  едра сол за печено пиле и риба

Така. Много ценният ми инструмент – ножица за пиле. Имаме го от години. Подари ни го свекъра ми и аз бях потресена защо ми е тая лозарска ножица??? Оказа се безкрайно полезно нещо, не само за пиле, ами за големи риби, и за заешко и изобщо за мръвки с кости. Казвате, че нямате такава? И нож ще свърши работа. Аз само намеквам, че ако видите някъде в магазините, няма да съжалявате, ако се обзаведете с такова нещо.

ножица-за-пиле

С въпросната ножица (или с нож, те костите на пилето са тънки) разрязвам през гръбнака. Не че не може да се пече и цяло, но така има по голяма площ, която е върху солта, което е и целта на начинанието. Слагам най-простички подправки – чубрица, червен пипер, малко черен. Ако харесвате – сложете розмарин, натъркайте с чесън, мушнете резенчета лимон между крилцата и кълките …. както ви харесва.

печено пиле върху едра сол с гъби

Около пилето слагам някоя и друга гъбка, морковче, картофче – каквото имам. А може и нищо да не се сложи. Станаха ли 10 минути да се туткаме с това пиле? Накрая няколко резенчета масълце връз пилето и отива в загрята на 180 градуса за час, час и половина. Без вода, без допълнително осоляване. То си дърпа сол само. Аз не го завивам отгоре с фолио, но ако се притеснявате, че няма да се изпече (излишно е да се притеснявате), сложете фолио, но го махнете за последните 30 минути, за да хване коричка.

пиле зеленчуци върху сол

Нищо и никаква работа. Докато пилето е във фурната, може да…. измиете прозорците? Мммммне! Да изгладите прането? Е, ако така сте решили – ваша воля! Аз мисля дали да не забъркам десерт?

печено пиле върху сол ориз гъби

    Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 14 011 times, 1 visits today)