От доста време се каня да направя тази питка с кренвирши и кашкавал. Едно, че не е сложна, и второ, че много бързо решава проблема с вечерята, със закуската, с носенето на „нещо за похапване“ на плажа и не на последно място – човек може да загъне вътре каквото си поиска – сирене, салам, шунка, варено яйце, чубрица – безкрайни са възможностите.

Рецептата взех от моята дружка Снежа, тя пък от някой друг, и се оказа, че благодарностите са за семейство Божилови, които са в основата на рецептата.

Тя е дадена за хлебопекарна, но аз нямам (и няма да си купя), така че в моят вариант си е за нормално замесване-втасване-изпичане.

Знаете, друго си е да усещаш тестото в ръцете си.

Продуктите:

600 г. брашно + още малко за доизмесване
1 яйце и 1 белтък
200 мл. пр. мляко
150 г. кисело мляко
50 мл. олио
1с. л. захар
1с. л. сол
7 г. суха мая (20 г. кубче )

Плънка

1-2 с. л. масло или мас
кренвирши, кашкавал, мерудия

За намазване:

1 жълтък + 1 ч. л. кисело мляко+ 1 ч. л. олио

По желание може да се наръси и със сусам.

питка с кренвирши и кашкавал рецепта

Приготвянето:

Замесих тестото и оставих да втасва около час и половина. Разточих на кора с дебелина около 0.5 см. Съвсем малко намазах кората с масло, наръсих с мерудия и навих кифличките. Можех да наръся повечко, но следващия път.

Подредих кифличките в подмазана с масло тава (ако предпочитате, ползвайте хартия за печене) и оставих във фурната около 45 минути на 50 градуса да втаса втори път. Намазах със 1 жълтък + 1 ч. л. кисело мляко+ 1 ч. л. олио и пекох на 180 градуса около 40 -45 минути.

 питка с мерудия кренвирши

Самото тесто е много вкусно, мекичко отвътре, ароматно от мерудията. То затова и ми е нащърбена питката. Аз снощи късничко я извадих от фурната и преди да стана тази сутрин, мишленцата са я нагризкали. От останалото тесто направих тези мънички хлебченца, така че – не изхвърляйте остатъците!

 

хлебчета

  Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 5 573 times, 1 visits today)