Пълнени чушки с яйца и сирене на фурна е на едно от първите места сред любимите летни рецепти. Приготвят се в почти всеки дом в различни варианти – с доматен сос, само запечени, с добавки в плънката и т.н.

У нас, както често се случва, предпочитанията към чушките са на двата полюса. Аз предпочитам червени, докато Господарят на семейната крепост обича зелени чушки. Както знаем, всеки с вкуса си, но трябва да се признае, че една хубава, дебеличка, добре узряла червена чушка е в пъти по-вкусна от зелената си посестрима! Много хора изтъкват като недостатък по-дебелата люспа на червените чушки. Колко да е недостатък? Обелва се съвсем лесно! А и по-едрите есенни чушки събират повече плънка! Това компенсира всякакви дребни неудобства с люспата, нали?

Пълнени чушки с яйца и сирене на фурна може да се приготвят и от деца. На практика са нужни само три продукта – чушки, яйца и сирене. Дори да нямате двор, в който да отглеждате различни сортове пипер, пазара предлага разнообразие от видове и може да изберете любимите си.

По отношение на плънката – бъдете традиционалсти и напълнете само с яйца и сирене или бъдете изобретателни. Може да замените сиренето с извара, да добавите домат нарязан на кубчета, да добавите колбас, шунка, бекон, магданоз, див лук, мащерка, копър, риган, щипка индийско орехче, сминдух или други подправки.

Рецептата за пълнени чушки с яйца и сирене има няколко мънички тайни. Плънката трябва да е по-гъстичка. По-добре сложете едно яйце по-малко, винаги може да го добавите. Чушките не бива да се препълват, тъй като по време на печене плънката се надува (заради яйцата) и излиза. Оставете 1 пръст празно място, то ще се запълни по време на печене. Оставете малко място между чушките когато ги подреждате в тавата. Не ги сбутвайте плътно една до друга. Топлината трябва да може да минава навсякъде и чушките да се запичат и отстрани.

печени-чушки-с-яйца-и-сирене

Продуктите за пълнени чушки с яйца и сирене на фурна:

  • 10-12 чушки
  • 350-400 г. сирене
  • 5-6 яйца
  • 50-60 мл олио (аз слагам малки парченца масло)
  • 50 мл. вода
  • черен пипер, на вкус

печени пълнени чушки с яйца и сирене рецептаПриготвяне:

Чушките се измиват се и се почистват от семената, лекичко се посоляват отвътре.

Яйцата се разбиват и към тях се прибавя натрошеното сирене и се овкусява с черен пипер.

Чушките се пълнят със сместа и се подреждат в тавичка. Може да им направите капачета от резенче колбас или домат.

пълнени чушки с яйца и сирене на фурна

Чушките се поръсват с олио (масло) и се добавя водата.

Печенето – в предварително нгрята фурна на 200-220 градуса за 20-30 минути. Обърнете ги и допечете още 10-ина минути под грила на фурната.

Сервирайте топли, но, както със сигурност знаете, тези пълнени чушки с яйца и сирене са вкусни и студени. Ако трябва да си говорим истината, за мъжкото човечество е просто наложително да има нещо месно отстрани. Една дъскичка с подбрани мезенца идва точно на място покрай постните чушки.

пълнени пиперки с яйца и сирене на фурна рецепта

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 135 689 times, 2 visits today)