Тази рецепта трябваше да бъде в графата „как да готвя без мама“, защото всяка мама знае как се правят пържени пилешки дробчета. Поне веднъж всяка мама е била изпръскана с вряло олио от дробчетата и поне веднъж олио е пръскало по стените. Аз, разбира се, не съм изключение. И на мен ми е пръскало по ръцете, а от невнимание наскоро си украсих стената до печката с артистични и сюрреалистични пръски от олио.

Проблемът с пилешките дробчета е, че или остават сурови, или стават сухи и твърди като подметки. Като всяко нещо, и пилешките дробчета си имат малки тайни. Поне аз си имам. Първата е, че никога не ги соля преди пържене. Не, не стават безвкусни. Напротив! Много вкусни си стават. Солта само им пречи и ги стяга. Посолявам ги веднага, след като ги извадя от тигана. Другата много важна тайна е умерената температура на пържене. На моя 9-степенен котлон, аз пържа дробчета на 6. Колкото по-висока е температурата, толкова повече е пукането, пръскането и спец ефектите по стените! Повярвайте ми, дробчетата нямат нужда от висока температура.

Продуктите за пилешки дробчета:

500 гр. пилешки дробчета
4-5 с. л. брашно
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер

пържени пилешки дробчета

Аз винаги нарязвам дробчетата на хапки. Така те стават сравнително еднакво големи и няма по-тънки и по-дебели части. Смесвам подправките с брашното върху вестник и изсипвам дробчетата. Овалвам ги едно хубаво, така че брашното да полепне добре навсякъде. Същият ефект се постига като се сложи брашното в найлонова торбичка и дробчетата се раздрусат вътре. Пускам ги в загрятото олио и ги оставям на мира 3-4 минути. Като се позапържат, разбърквам за да могат да се пообърнат и от другата страна. Ако много пръскат, значи температурата е твърде висока. Намалете силата на котлона моментално. Ако трябва, дръпнете от огъня за около минута.

 пържене-на-пилешки-дробчета

Разбърквам от време на време, за да съм сигурна, че всички парченца са изпържени както трябва. Виждате, че не си играя да ги пържа едно по едно, а всички са накуп в тигана. Така хем си правят компания, хем се пържат, брашното по тях се запържва, а чубрицата си пуска аромата. Общо им трябват 10-15 минути на котлона. Добре е да имате студена бира под ръка. Е да, може и винце, но сега е лято и дайте да си говорим истината – тия пържени пилешки дробчета са страхотно мезе за бира!

как-се-правят-пържени-пилешки-дробчета

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 53 635 times, 1 visits today)