Салата Домати под шуба е простичко съчетание на обикновени продукти, които всички имаме в хладилника. Любима салата. Не само на мен, а и на децата ми. Подходяща е за всеки сезон, но най-вече през лятото, когато има прекрасни розови градински домати.

Истината е, че племеницата ми я откри преди време в едно заведение, където често се събираме по семейни поводи. Оттогавя я поръчваме задължително. Дори не се сещам как са я кръстили в заведението. Ние си я знаем и си я поръчваме – „Онази салата с доматите и чесъна“. Те, хората, си ни носят точно каквото трябва. Начинът на оформяне ми напомня за руската Сельодка под шубой, така че у нас името на салатата – Домати под шуба – се наложи съвсем естествено.

Представям ви я в съвсем семеен стил – голямо плато, сервирано на масата и всеки си слага колкото иска. Салатата не е подходяща за изискани гости заради чесънчето, но у нас изискани и префинени гости не идват. Домът ни е отворен за приятели винаги и по всяко време, а ние сме обикновени люде, графове и херцози не познаваме 🙂

Голямото предимство на тази салата е, че не се прави с майонеза, което в Сезона на диетите я превръща в основно ястие за диетиращите и предястие за всички останали.

Продуктите за салата Домати под шуба:

  • 3 средни домата
  • 100 г. сирене
  • 2-3 твърдо сварени яйца
  • 2-3 скилидки чесън
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 с. л. оцет (по желание)
  • магданоз за поръсване

Приготвянето на салата Домати под шуба:

Доматите се нарязват на кръгчета или полумесеци, но не на тънко. Дебелината не е чак сантиметър, но 7-8 милиметра. Не ги меря, но вие разбрахте, че става въпрос за хубави, едри резени.

Зехтина, оцета и пресования чесън се смесват в купичка и се овкусяват доматите. Аз добавям оцет, въпреки мнението, че на домати не се слага оцет. То си е до вкус.

Отгоре щедро натрошавам или настъргвам сирене, а последният слой е от настърганите сварени яйца. Накрая – поръсване с нарязан магданоз и сервираме!

Вероятно забелязахте, че не споменавам за сол. Правилно! В зависимост от солеността на сиренето, може да не се наложи да ползвате сол, а винаги може да добавите, ако е необходимо, след като сте си сервирали.

салата домати под шуба домати сирене

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 11 817 times, 1 visits today)