От много време не бях правила солени кошнички, нито пък сладки кошнички с крем. Малко е пипкаво докато набуташ тестото в тия малки формички, а аз не съм известна точно с търпението си. Всякакви дребни неща, най-общо казано, ме подлудяват, и предпочитам вариант да метна тестото във формичките за тарталети, но когато ме помолят – ама може ли да са малки….. зареждам се с цялото вселенско търпение, което успея да събера и действам.

Продуктите:

  • 250 г. брашно
  • 125 г. студено масло
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. сол

За пълнежа

  • 2 яйца
  • сирене (аз слагах на око, но около 200 грама)
  • слъгчогледово семе, сусам, черен сусам, маково семе – кой каквото предпочита.

Приготвянето:

Аз ползвах блендера за да смеся маслото, брашното и солта докато станат трохи. Добавих яйцето и повъртях сместта още 20-ина секунди. Масленото тесто може да се направи и на ръка, като се стриват с ръце маслото и брашното. Много е важно маслото да е студено.

маслено-тесто

Измесвам сместта, докато се събере на гладка топка. В зависимост от големината на яйцето и вида на брашното, може да са нужни още 20-30 грама. Ако усетите, че тестото става много твърдо, добавете 1 с. л. ледено студена вода. Боцнала съм с пръста в тестото, за да покажа колко е меко. Завивам го в найлоново фолио и прибирам в хладилника поне за 30 минути да се стегне.

меко-маслено-тесто

Веселата част – късам си малки топчета от охладеното тесто и прилежно, съвестно и търпеливо го слагам по формичките. Времето все още е доста топло, и тестото сравнително бързо се отпуска, затова цялата тава с кошнички сложих пак в хладилника за 15-ина минути, за да стегнат, докато загрее фурната.

солени-кошнички

Боцнах с едно шишче по дъното на формичките за да не се издуват. Пекох ги 10 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса, след което ги извадих, добавих сместта от яйце и сирене, поръсих семената и върнах във фурната за още 10 -12 минути. Не бива да се препълват, за да не прелее пълнежа отвън по време на печенето.

солени-кошнички-с-яйце-сирене-и-слънчоглед

Аз ги вадя от формичките докато са още топли. Пари ми на ръцете, но с една кърпа или по-плътна салфетка си помагам. Те излизат много лесно и още докато ги побутна изскачат от формите.

кошнички-солени

 Децата ги метнаха още топли, но и изстинали са много приятни….. ако останат.

кошнички-със-солен-пълнеж

    Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

 

(Visited 16 975 times, 1 visits today)