Като начало да кажем, че най-малко името е интригуващо – умен сладкиш! Умен, умен, колко да е умен? За сладкиш говорим, нали?

Като всяко нещо, което в някакъв момент излиза на мода, напоследък го срещам доста често из групи, форуми и интернет-седянки. Също като кодит-кадира… Тръгне ли вълната, че няма спиране.

Та на една такава интернет-седянка, моята дружка Валя Кисьова, предложи по парченце от този умен сладкш. Признавам си, че подходих скептично към рецептата, защото, четейки съставките, те твърде много ми напомниха за един неприятен кулинарен провал от миналото лято с едно клафути…

Както и да е, няма да се отплесвам, защото е събота, времето е хубаво и всички ще гледаме да сме навън, а аз днес ще посрещам много обични приятели, които се завръщат за ваканция в родната майка България, та ако видите на летището в тълпата посрещачи една пощръкляла госпожа, нахилена до ушите – да знаете, че съм аз.

рецепта за умен сладкиш

Копирам продуктите и приготвянето, както са дадени от Валя:

500 мл прясно мляко /леко затоплено/
115 гр брашно /5 с. л. с връх/
4 ванилии
150 гр захар
125 гр меко масло
1 с. л. вода
4 яйца

<

Приготвяне:

Сладкиша е „умен“ защото в процеса на печене сам образува блатове отдолу и отгоре, а отвътре остава мек крем./подобен на крем брюле/

Разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците заедно със захарта, ванилията и водата.След това слагаме мекото масло и бъркаме още 1 минута на високи обороти.

умен сладкиш рецепта стъпка по стъпка

След това започваме да добавяме брашното малко по малко към жълтъците. Взимаме телена бъркалка и започваме да прибавяме по малко мляко към тестото. Бъркаме, докато добавим всичкото мляко и стане гладка хомогенна смес. Тук ще добавя моят коментар – получава се рядка и много чорбалива смес, което не бива да ви стряска.

 * В отговор на въпрос, зададен в коментарите към рецептата по отношение на брашното – ето една супена лъжица брашно. С връх.

колко тежи супена лъжица брашно

Направих три-четири претегления. Резултатите варират от 24 до 26-27 грама.

супена лъжица брашно

В друга купа разбиваме белтъците на сняг и ги прибавяме към млечната смес. Разбъркваме внимателно докато сместа поеме белтъците. Препоръчвам да не добавяте захар към белтъците, защото тя ги стяга. Разбиването без захар ги прави по-меки и по-лесно ще се усвоят в млечната смес. Твърдият сняг се усвоява по-трудно, заради голямата разлика в плътността на смесите.

умен сладкиш стъпка по стъпка

Изсипваме сместа в намазнена и набрашнена тавичка /диаметър около 25см/. Печем на 170 градуса за около 45 минути. Дори и след добавянето на белтъците, сместа е много рядка и чорбалива. Признавам си, че изпитах известни… притеснения и съмнения дали нещо не съм объркала. При печенето той се поизду, след което си спадна сам, та ако видите „издуване“ на повърхността, не се стряскайте.

 умен сладкиш рецепта

Оказа се, че притесненията ми са напълно безпочвени. Резултатът е, меко казано, очарователен! Факт е, че се отдели тънък горен слой, крем в средата и много тънък долен слой. Горният слой е мек и пухкав, кремчето е плътно с много добра структура. Искаше ми се и долният слой да е по-отчетлив.

Сладкишът е много вкусен и може да се сервира с допълнение от плодове или бита сметана и любителите на кремести сладкиши ще го оценят по достойнство. Ако имате търпение да го охладите в хладилника – още по-добре!

 рецепта за умен сладкиш

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 39 572 times, 1 visits today)