Френски багети Житен клас (épis de blé, pain d’épi) се приготвят от основното тесто за багети като технологията е една и съща, разликата е в оформянето. В рецептата за багети се постарах да обясня възможно най-подробно и нагледно как се приготвят, така че днешната рецепта малко или много повтаря основната, но ако сте пропуснали това пространно четиво, винаги може да започнете с прочитане на малко теория, особено, ако ви интересуват въпроси като „как и защо“.

Както вече съм споменавала, багетите са любими на всички, които обичат хрупкавата коричка на хляба, а багетите оформени като житен клас имат много, много хрупкава коричка заради разрезите, които оформят по-голямата повърхност на кората.

При тези багети, както и при класическите, дългата ферментация на тестото придава вкус, а печенето при висока температура и влажна среда помага за формирането на кората.

Този начин на оформяне може да се стори по-лесен на тези от вас, които се притесняват да правят разрези в тестото преди печене. Да, ще ви трябва ножица, естествено – чиста и остра, с която да оформите „житните класове“.

Продуктите за 4 бр. френски багети Житен клас:

  • 20 г. жива мая (7 г. суха мая)
  • 100 мл. топла (но не гореща) вода
  • 500 г. брашно
  • 14 г. сол
  • 250 мл. топла (но не гореща) вода

как се правят френски багети житен клас рецепта

Приготвянето на френски багети Житен клас:

Маята се разтваря в 100 мл. топла вода. Разбърква се, докато се разтвори напълно. Ако имате съмнения по отношение качеството на маята, добавете 1 чаена лъжичка брашно и щипка захар, която да подхрани маята и оставете настрани за 10-ина минути. Когато маята започне да се надига, вече е готова за работа.

В купа смесете брашното и солта. Добавете маята и останалата вода. С помощта на силиконова шпатула или дървена лъжица разбъркайте брашното добре, така че да не остават бучки и да се образува тесто. Прехвърлете тестото върху съвсем леко набрашнен плот и оберете остатъците от купата. Тестото трябва да е меко и лепкаво. Оставете го да почине за две-три минути докато измиете и подсушите купата.

Месете в продължение на 5-10 минути докато получите меко, гладко и леко лепкаво тесто.

Прехвърлете тестото в купа – по желание намазнете купата съвсем леко за да може да извадите тестото по-лесно след като е втасало. То трябва да увеличи обема си 3 пъти и половина, така че предвидете достатъчно голям съд. Покрийте съда с фолио за свежо съхранение. В зависимост от околната температура ще са нужни 2,5-3 часа.

Изсипете тестото върху леко набрашнена повърхност. Набрашнете дланите си и притиснете тестото, така че да стане плоско. Ако има останали въздушни мехурчета, щипнете ги лекичко за да се пукнат. Премесете тестото и оформете топка. Върнете тестото в купата, покрийте с фолио за свежо съхранение и го оставете да втаса втори път.  При второто втасване тестото няма да увеличи обема си колкото при първото, но ще нарасне около 2 пъти и половина.

След като тестото е втасало втори път, изсипете го върху леко набрашнена повърхност и притиснете леко с ръце. Разделете на четири равни части и оформете топки. Покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете тестото да отпочине за около 5-10 минути, а през това време подгответе кухненската кърпа върху която ще втасват оформените багети като я набрашните добре за да предотвратите залепване на тестото. След като тестото е отпочинало, то е готово да бъде оформено. Ето видеото, което показва как се оформят багети.

Оформените багети се поставят върху набрашнената кърпа с ръбовете нагоре и се оформят бордове, които ще запазят формата на багетите. След като сте подредили всички багети подпрете краищата на кърпата от двете страни с навита на руло кърпа или точилка, така че тестото да не може да се разлива. Покрийте с кухненска кърпа.

След като багетите са втасали, прехвърлете внимателно в тавата в която ще се пекат, поръсена с пшенично или царевично брашно, пълнозърнесто брашно или царевичен грис. При прехвърлянето багетата се обръща – страната с ръбчето, която е била отгоре сега отива отдолу и багетата е с равна, гладка повърхност. Обръщането може да се направи с парче картон, тънка дъска или нещо друго, което ви е удобно, като предварително леко набрашните повърхността.

С помощта на ножица направете разрези като всяка отрязана част се оформя встрани от основата.

Печенето – 25-30 минути в предварително загрята фурна на 230 градуса. Преценете колко време ще е нужно фурната да загрее преди да сложите багетите и включете фурната така че да има достатъчно време да достигне нужните градуси. В момента, в който сложите тавата във фурната добавете 8-9 кубчета лед и веднага затворете вратата на фурната. Влажната среда е необходима за да се оформи хрупкавата кора, така че не пренебрегвайте тази стъпка. Когато багетите са готови, изключете фурната, отворете леко вратата, и ги оставете вътре за около 10-15 минути.

След като ги извадите, прехвърлете багетите върху решетка докато изстинат напълно.

Коментари:

Напоследък замесвам тесто за багети вечер, около 18-19 часа. Оставям го да втаса, премесвам и за второто втасване прибирам в леко намаслен найлонов плик в хладилника. Така то втасва бавно цяла нощ. На сутринта изваждам тестото, разделям на части, оформям на топки и оставям да се отпусне за около 15-20 минути след което оформям багетите. Оттам нататък следва последното втасване, разрязването и печенето. Този вариант е идеален за петък вечер, например, и в събота ще имате прекрасен, прясно изпечен домашен хляб!

как се правят френски багети житен клас

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 2 850 times, 1 visits today)