Рецептата за ачми, или меки турски гевречета, стоеше и чакаше да бъде изпълнена почти година, откакто другарче я сподели в групата за печива с квас. Ако преди няколко дни не ги беше показала отново, сигурно още щяха да отлежават, но този път запалих моторетката и ето ги – меки, нежни и пухкави гевречета!

Оригиналът на рецептата е с мая и аз ще го копирам директно от Людмила, както и инструкциите за приготвянето. Ако работите с мая, прескочете следващия абзац и преминете направо към рецептата.

Що се отнася до приготвянето на ачми с квас, тя е преизчислила количествата и аз се придържах към нейната рецепта. Тъй като тестата с квас се замесват по малко по-различен начин от тестата с мая, аз проведох експеримент и замесих тестото по два начина. Единия път добавих зехтина след като замесих тестото с вода, мляко, яйце и квас. Получи се доста твърдо тесто, към което добавих зехтина постепенно. Отне доста време да се измеси и да се изглади, но не повече, отколкото ако месите козунак, например.

Вторият начин е много по-лесен – всички течни съставки – вода, мляко, яйце, квас и зехтин се смесват в купата на миксера, добавят се захарта и брашното и оставяте миксера да свърши тежката работа и да измеси тестото. Определено препоръчвам този начин на замесване.  И в двата случая добавях солта след 10-ина минути месене.

Накрая искам да кажа, че аз ползвах зехтин вместо олио, заради аромата и вкуса. Вие преценете дали ще ползвате зехтин, олио или смес от двата вида мазнина. Аз замесвам тестото около 18-19 часа вечерта, разпъвам 2 пъти през 30-40 минути и оставям тестото да втасва на стайна температура (около 24 градуса) до сутринта. Оформям ачмите, изчаквам ги да втасат около 2 часа, два часа и нещо (пак при температура около 24 градуса) и пека.

турски гевречета ачми рецепта с квас или мая

Продуктите за Ачми (рецепта с мая):

 • 200 мл. вода
 • 200 мл. мляко
 • 200 мл. олио (зехтин)
 • 7 г. суха мая (40 г. прясна мая, може да сложите и 20 грама)
 • 4 с. л. захар
 • 800 г. брашно, плюс още за измесване на тестото
 • 1 с. л. сол
 • 2 яйца (отделете един жълтък за намазване)

За поръсване: бял и черен сусам, нигела, маково семе

Приготвянето:

Затоплете водата и млякото до около 35ºС.

Сипете част от течността в малка купа, добавете маята, захарта, и малко брашно, изчакайте маята да се активира.

Пресейте брашното и солта в голяма купа, направете кладенче на дъното. Когато маята е готова, добавете я при брашното, заедно с останалата течност, яйцето и белтъка.

Замесете меко тесто, към което започнете да добавяте на части олиото. Когато цялото олио се поеме, оформете тестото на топка, покрийте с кърпа и оставете да втасва около 45-60 мин.

Когато тестото е удвоило обема си, го разделете на 8-10 части. От всяка част оформете дълъг фитил (около 50 см), който усучете, прегънете на две и превийте като усукано въже. След това направете на кръг и оформете ачмите. Още докато оформяте фитилчетата ще виждате „конци“ като при козунаците.

Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене и оставете да втасат отново за около 30-40 мин.

Намажете ачмите с разбит жълтък и поръсете с избраните семена.

Печенето – в предварително загрята фурна на 200 градуса (без вентилатор) за 20-25 минути, до златисто.

ачми меки турски гевречета рецепта

Приготвянето на ачми с квас:

 • 400 г. брашно
 • 100 г. освежен квас, 100% хидратация
 • 100 мл. мляко
 • 60 мл. вода
 • 24 г. захар
 • 8 г. сол
 • 1 цяло яйце
 • 95 г. зехтин
 • За намазване – 1 яйце

За поръсване: бял и черен сусам, нигела, маково семе

Приготвянето на ачми с квас:

В купа смесете млякото, водата, яйцето, зехтина, захарта, солта и кваса. (Може да добавите солта по време на месенето, след като тестото започне да се оформя и да продължите да месите докато получите гладко тесто.)

Добавете брашното и замесете меко гладко тесто. В зависимост от това как брашното поема влагата, може да се наложи да добавите още 20-30 грама брашно.

Прехвърлете тестото в леко намаслена купа с плътно затварящ се капак или в купа, която да покриете с фолио за свежо съхранение. Оставете тестото да втасва в хладна стая цяла нощ.

ачми меки турски гевречета стъпка по стъпка

След като тестото удвои обема си, изсипете върху леко набрашнена повърхност и разделете на 8-10 части. Тестото е мекичко и много въздушно на пипане.

Върху съвсем леко набрашнена повърхност, оформете фитили, усучете и прищипете двата края, така че да се получи геврече.

Подредете гевречетата в тава, застлана с хартия за печене, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете оформените ачми да втасват на стайна температура (около 24 градуса) за 2-3 часа.

Преди печене, намажете с разбито яйце и поръсете със семена.

Печенето – в предварително загрята фурна на 200 градуса (без вентилатор) за 20-25 минути, до златисто.

  ачми със зехтин

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 24 685 times, 1 visits today)