Още от миналата зима съм запленена от хляба с тъмна бира, заради вкуса който добавя. Рецептата за този бирен хляб със семена е разновидност на тостерния хляб, но той се появи в резултат на обикновена грешка – налях повечко бира в купата на миксера, тестото стана доста рядко и логичният начин да го „стегна“ беше да му добавя семена. Оттогава е един от любимите ни хлябове. Правех го и през лятото, ползвайки хладилника като помощник.

Вариантите за изпълнение на рецептата са много – с две втасвания на стайна температура, както обичайно правим с тостерния хляб. Втори вариант е да се замеси тестото, да пренощува в хладилника, а на следващия ден да се оформи хляба и след като втаса на стайна температура – да се изпече.

Трети вариант е първото втасване да е на стайна температура, оформеният хляб нощува в хладилника и се пече на сутринта. Разбира се, винаги когато хладилника участва в процеса, трябва да се наблюдава самото тесто. Въпреки многото квас, ако хладилника е много студен, ферментацията се забавя и понякога се налага тестото (или оформеният хляб) да постои на стайна температура.

Семената – обичайно в тази рецепта ползвам слънчоглед, тиквени семки, ленено семе и щипка нигела. Вие може да ползвате семена по ваш вкус – бял или черен сусам, маково семе и да смесвате семената в каквито искате пропорции.

бирен хляб със семена рецепта

Продуктите за бирен хляб със семена:

  • 200 г. освежен квас, 100% хидратация
  • 230 мл. тъмна бира
  • 10 г. кафява захар (мед)
  • 250 г. бяло пшенично брашно Екосем
  • 50 г. пълнозърнесто пшенично брашно Екосем
  • 6 г. сол
  • 1 с. л. зехтин
  • 100 г. семена – слънчоглед, тиквено, ленено семе

Приготвянето:

В купата на планетарен миксер смесете бирата, захарта, кваса и брашното. Оставете тестото да отпочине за 30-40 минути.

Добавете солта и измесете тестото до развит глутен.

Добавете зехтина и продължете месенето докато се поеме напълно.

Добавете семената и смесете с тестото на най-ниска скорост на миксера.

Омесеното тесто сложете в купа и покрийте с фолио.

Направете две вътрешни сгъвания на тестото през 30-45 минути с намазнени или влажни ръце.

Оставете тестото да втаса докато удвои обема си.

рецепта за хляб с тъмна бира и семена

Оформете хляба и сложете в подмазана с масло форма с размери 25х11х7 см.

Сложете формата в голям найлонов плик и оставете хляба да втаса докато тестото се надигне и увеличи обема си около 2 пъти.

Когато хлябът е втасал и готов за печене, повърхността му се напръсква с вода. Ако нямате пулверизатор, използвайте четка за да намажете повърхността на хляба с вода.

Печенето – в предварително загрята фурна на 200 градуса (без вентилатор) за 40 минути.

Коментари:

* Рецептата за бирен хляб със семена може да се изпълни и с излишен квас, при условие, че е в добро състояние и няма миризма на кисело.

* Ако заменяте брашното на Екосем с друга марка брашно, намалете количеството на бирата на 200 мл. и ако се налага, добавете останалото количество бира със солта.

* Може да накиснете семената предварително в 100 мл. вода за 10-12 часа. В такъв случай намалете бирата на 200 мл. (или по-малко, в зависимост от това с какво брашно работите и как то поема течностите).

хляб с тъмна бира и семена

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 3 555 times, 1 visits today)