Този бял заводски хляб изобщо не е заводски. Напротив, той е домашно приготвен, но с вид на „хляб от магазина“ и с много, много по-добър вкус. Като добавим и това, че е приготвен с квас, нещата са вече на едно много по-високо качествено равнище.

Този хляб го измисли Яна Иванова търсейки решение на проблема „детето иска хляб, но да е като купен“. Аз не съм си давала сметка, че такъв проблем може да съществува, може би защото моите деца са големи и нямат претенции за хляба, но хляб с квас тип „Заводски“ е идеалното решение в такива случаи.

В допълнение на съвсем автентичния външен вид, коричката е много тънка, а средата на хляба също прилича на тази на бял заводски хляб. Тя има малки, равномерни шупли и с една дума – имате идеалната филийка за мазане! Маслото, което се добавя в тестото придава разкошен аромат на хляба и ви се иска да го нарежете още горещ.

Както знаете, има много начини да се направи домашен хляб с квас и всеки има лични предпочитания за вида и структурата на кората и средата. В този хляб не търсим големи шупли, а и няма как да ги получим, защото общата хидратация е ниска.

И така, мили хора, ако ви трябват разкошни филийки за мазане – това е вашият хляб! Освежавайте си кваса и замесвайте!

бял заводски хляб с квас

Продуктите за бял заводски хляб:

  • 350 г. бяло брашно
  • 200 мл. вода
  • 90 г. освежен квас, 100% хидратация
  • 5 г. захар
  • 7 г. сол
  • 50 г. масло на стайна температура.

хляб с квас тип заводски рецепта

Приготвянето:

В купа смесете водата и захарта. Разбъркайте, за да се разтвори захарта.

Добавете брашното и кваса и размесете. Покрийте с фолио и оставете за 30-40 минути настрани.

Добавете солта. Измесете добре докато получите гладко тесто.

Добавете мекото масло на два-три пъти и продължете месенето докато маслото се усвои от тестото.

Омесеното тесто сложете в намаслена купа и покрийте с фолио.

Направете три сгъвания на тестото през около 30-40 минути минути. (Coil folds).

Оставете тестото да втасва на стайна температура докато увеличи обема си с около 50%.

Изсипете втасалото тесто върху съвсем леко набрашнен плот, сгънете на плик и обърнете с гладката страна нагоре. Покрийте с кърпа и оставете тестото за 30 минути. През това време то ще се отпусне.

Оформете хляба. Аз оформям като тостерен, но вие може да си изберете начин на оформяне, с който сте свикнали и който ви е удобен.

Поръсете съда за втасване (кърпа върху която ще втасва тестото) с царевично, оризово или друго безглутеново брашно. Прехвърлете внимателно хляба в съда за втасване с гладката страна надолу.

домашен хляб с квас тип заводски стъпка по стъпка

Сложете съда за втасване в голям найлонов плик, така че да не опира в тестото и го приберете в хладилник за бавно втасване, като времето, което ще е нужно ще зависи от температурата на хладилника – 12, 14, 16 или повече часа, но трябва да наблюдавате тестото.

Сложете съда, в който ще печете във фурната и загрейте на максимална мощност. Обичайно домашните фурни загряват до 250 градуса.

За да прехвърлите хляба от съда за втасване в нагорещения съд за печене, ще ви трябват хартия за печене и плоска повърхност (тавата от фурната). Поставете хартията за печене върху хляба, сложете отгоре тавата и обърнете. Хлябът ще остане върху хартията за печене.

Направете разрези като на заводски хляб.

С помощта на хартията за печене внимателно прехвърлете хляба в нагорещения съд и сложете капака.

Печете под капак за 18-20 минути. Махнете капака и върнете хляба във фурната. Печете още 18-20 минути на 200 градуса.

Прехвърлете изпечения хляб върху решетка докато изстине напълно.

Коментар:

Ако искате да направите автолиза на тестото, смесете водата и захарта, разбъркайте да се разтвори и добавете брашното. Ще се получи стегнато, твърдо тесто. Покрийте купата с фолио и оставете за 1 час. Добавете кваса и размесете добре. Тестото все още ще е стегнато, но не забравяйте, че към него ще се добави масло, което ще го отпусне.

 домашен хляб с квас тип заводски

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 44 315 times, 4 visits today)