Козуначена торта с ванилов крем е един от най-бързите и приятни начини да се „рециклират“ останалите козунаци след Великден. При това е ярко доказателство как може да вземеш нещо обикновено и да му придадеш характер, да му смениш външния вид, да го надградиш и като цяло – да го трансформираш в нещо по-интересно. Нещо… нещо като малка черна рокля – класическо, простичко, с чисти линии, ефирно, и винаги, винаги модерно!

Предимството на козунаците е, че могат да се съхраняват във фризер и да влязат в употреба във всеки един момент, след месец или два.

Избрах си лесен и неангажиращ вариант за крем, не само защото се приготвя с продукти, които винаги са налични, а защото е любим на дъщеря ми. Не е нужно да казвам, че може да ползвате друг крем, който е предпочитан от вашето семейство, или да добавите сметана, маскарпоне или нещо друго към основния крем, който да го обогати.

За моята козуначена торта с ванилов крем аз ползвах малък кръгъл козунак с диаметър 16 сантиметра, тоест количествата на продуктите по-долу са за малка торта. Ако сте решили да правите по-голяма, ще трябва да ги увеличите.

козуначена торта с ванилов крем рецепта

Продуктите за козуначена торта:

  • 1 козунак

За крем:

За сиропиране:

200 мл. прясно мляко, подсладено по желание (захарен сироп, сок от компот – изцяло по ваш избор)

За украса:

  • 1/3 от напълно охладения крем
  • 100 г. меко масло
  • изрезките от козунака

Приготвянето на козуначена торта с ванилов крем:

Изпълнението на рецептата за козуначена торта с ванилов крем започва със самия крем. 500 мл. от млякото, заедно със захарта се слагат на котлона. Жълтъците, нишестето и останалото мляко се разбъркват до гладка каша. Сгорещеното мляко се налива на тънка струйка при жълтъците и цялата смес се връща на котлона. Вари се на умерен огън при непрекъснато разбъркване до сгъстяване. Накрая се добавя ваниловия екстракт. Повърхността на крема се покрива с найлоново фолио, за да не хваща кора и се оставя да изстине напълно.

Мекото масло се разбива с миксер и към него се добавя една трета от напълно охладения крем. Разбива се на бавна до средна скорост до пълното усвояване на крема. Въпреки че количеството крем е сравнително малко, добавяйте на части. Този крем ще послужи за измазване на тортата отстрани и отгоре, както и за шприцоване на розички.

Козунакът се нарязва на парчета с дебелина около 1 см. Ако работите с кръгъл козунак нещата са съвсем лесни, но дори и с филийки козунак не е проблем. Подредете плътно една до друга, така че да имате равна повърхност. Изрезките от козунака се запичат за кратко във фурната и се смилат в блендер до получаване на трохи, които ще се ползват за украса на тортата.

козуначена торта с ванилов крем стъпка по стъпка

Поставете първата платка в тортен ринг, сиропирайте и разпределете половината ванилов крем. Следва втората платка, сиропира се и се разпределя останалият крем. Третата платка само се сиропира (по-късно тя ще бъде измазана с останалата част от крема). Оставете тортата на хладно за около час-два докато стегне. Свалете тортения ринг, измажете с масления крем и украсете тортата отстрани със смлените козуначени трохи. Остатъка от крема прехвърлете в пош и завършете с розички или друга украса, която ви харесва.

    козуначена торта с ванилов крем торта с козунак

 

 

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

 

(Visited 24 048 times, 1 visits today)