Пай с крем и сини сливи е поредният пай, който ви представям. След горските плодове, крушите, класическият лимонов, и още по-класическият ябълков, днес е ред на сините сливи. Идеята тръгна от един яден-недояден сладкиш със сини сливи от тези, които се обръщат – нали знаете, подреждате сливите, заливате ги с кексово тесто и после обръщате. Е, да, ама не! Сливите се кашват, остават едни люспи, почти не се усеща вкус на плод… оказа се, че това не е нашият сладкиш. И хайде пак – мислещата шапка на главата – и ето го резултата. Няма да изброявам продуктите, а ще ви ги показвам.

В тавичка сложих лист алуминиево фолио и подредих обелените сливи. Към тях добавих 2 ситни ябълчици и една самотна прасковка, които незнайно откога мръзнат в хладилника, кората на 1 лимон, шепа сушени плодове (моите са от пакетче „хавайски микс“ – има банан, някакви други неразпознаваеми парченца, стафиди и кокосови люспи). Наръсих орехи, ама наедро, дори не си играх да ги понарежа. Малко масло, 3 с. л. ром и 3/4 чаша захар.

Пай със сини сливи крем

Ах, да! Ръснах и мъъъничко канела! Ако някой ви каже, че сините сливи не вървят с канела – не му вярвайте! Много даже си вървят! Плодчетата ги пекох 30 минути на 200 градуса. Омекват, пускат си сос, но това да не ви притеснява. Докато сливите се запичаха във фурната забърках стандартно тесто за пай:

300 – 350 гр. брашно
100 гр. захар
200 гр. студено масло
1 яйце
2 с. л. студена вода (ако се наложи)

Ползвах форма с откопчаваща се стена. На дъното поставих хартия за печене. Разточих си кора с дебелина 0.5 см и облепих стените. После поставих и дънцето на пая. След като плодовете поизстинаха (колкото да не са съвсем горещи от печката) ги прехвърлих върху тестото с решетеста лъжица. Не надупчих дъното, а наслагвах направо върху тестото. Отделилият се сос си запазих за сервирането. Заради жегата, реших да си спестя варенето на сладкарски крем и ползвах крем от пакетче.

инстантен крем

Ето това кремче е много сполучливо, спасявало ме е неведнъж в извънредни ситуации и гледам да имам винаги едно пакетче за внезапни хрумки или просто като ме домързи да варя крем. Та върху плодовете изсипах кремчето.

Пай сини сливи ванилов крем

Пекох 50 минути на 170 градуса. Имайте предвид, че при печене, кремът се „надига“. След като изстине си спада и всичко е отлично! Ето ги пластовете – хрупкава основа, много сочни и ароматни плодове (хавайският микс явно добре се напасна със сливите), ядки и лекичък крем. Това чудо, като пренощува в хладилника, че като се извади, и ако се гарнира с малко сладоледче… Аз, за белята нямам, но вие си знаете какво криете във фризера!

  Пай с крем и сини сливи рецепта
 
Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!
(Visited 1 314 times, 1 visits today)