Ако си мислите, че традиционният за американците тиквен пай е измислен от тях – е, ще ви разочаровам. Изобщо не са го измислили те, а французите. Естествено!!! Смята се, че тиквата се появява първо във Франция и точно там се появава далечният роднина на този толкова популярен сладкиш.

След това тиквата поема пътя си към Англия и там са първите записани рецепти за пай. Това, което в Англия са наричали “тиквен пай”, обаче, е било цяла печена тиква, напълнена с ябълки, захар и подправки. Този вид “пълнена тиква” си правим и по нашите географски ширини, въпреки че не го наричаме “пай”. Според историците първите рецепти за тиквен пай се появяват в Америка в средата на 18 век, а едва през 19-ти век тиквеният пай става неизменна част от менюто за Деня на Благодарността. С годините тиквеният пай става толкова популярен, колкото и тиквения фенер.

класически пай с тиква

За днешния пай съм адаптирала и комбинирала няколко рецепти, поради простата причина, че у нас консервирано пюре от тиква не се продава, а „изпарено мляко“ въобще! Изпареното мляко не е „кондензирано“, както услужливо ще ни каже Уикипедия. Разликата е, че в едното има захар, а в другото няма. Аз малко я подкарах през просото, минах през руския магазин и си купих сгущенка (дулсе де лече). Голяма работа, че имало захар!

Ето продуктите за тиквен пай:

За тестото:
300 г. брашно
200 г. масло
100 г. захар
1 яйце
1 с. л. студена вода

За плънката:
2 ч. ч. печена тиква
2 яйца
1 консерва дулсе де лече (340 грама)
1 ч. л. канела
1/2 ч. л. сух джиндифил (ако имате пресен – още по-добре)
1 шушулка кардамон (стрит на дъската за хляб)

Омесвам си маслено тесто като за всеки един пай, което пекох на сляпо за 10-ина минути на 180 градуса. Махнах тежестта и пекох още 5-6 минути. Ето – в тази рецепта има и снимки и обяснения.

Междувременно пасирах тиквата, кондензираното мляко, яйцата и добавих ароматиките. Изливам върху кората и връщам във фурната за 45-50 минути на 170 градуса. Добре е да се остави да се охлади напълно.

 класически пай с тиква и маслено тесто

 

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Тиквеник

Тиквен пай с крем карамел

Палачинки с тиква

Пълнена тиква с месо

Крем карамел с тиква

Панакота с тиква

Медено руло с крем от тиква

Чийзкейк с тиква и мед без печене

Икономичен кекс с тиква

Мраморен кекс с тиква

Пудинг с чия и тиква

(Visited 8 124 times, 1 visits today)