Ръжен хляб със слънчогледови семки е поредната изключително популярна и много успешна рецепта за хляб с квас, открита от Ваня Георгиева. Рецептата не е трудна за изпълнение, тъй като хлябът се оформя и се пече във форма, което значително улеснява целия процес. Казвайки това, трябва да се отбележи, че хлябовете с ръжено брашно са една цяла отделна вселена, особено в света на кваса. Има различни видове ръжен хляб и почти всяка Европейска страна има свои разновидности, като се започне от Бородински, Pumpernickel, Limppu (Финландия) , Kavring (Швеция), Rugbrød (Дания) и т.н.

Ръжен хляб може да се приготви с различни пропорции и комбинации с други видове брашна. В зависимост от вида на използваното брашно (комбинация от брашна), цветът на хляба може да е по-тъмен или по-светъл. Структурата на ръжения хляб е плътна, от което идва и усещането за тежест на самото самунче, сравнено с хляб от бяло пшенично брашно. Не е нужно да казвам, че ръжените хлябове освен тъмния си цвят имат и по-силен аромат, вкус и характер.

Ако правите ръжен хляб с квас за първи път, много е вероятно да се ужасите от сивкавата, лепкава „кал“, която представлява тестото. То няма нищо общо с тестата, замесени с бяло (или преобладаващо бяло) брашно. На пипане тестото е лепнещо като мокра глина и изкушението да се добави още брашно за да се събере на управляема топка е голямо, но трябва да му устоите.

Няколко думи за слънчогледовите семки. Може да добавите само слънчоглед или да комбинирате с тиквени семки или други семена – ленено, маково, сусам и т.н. При всички случаи е препоръчително да ги накиснете във вода поне два часа предварително. В случай, че пропуснете, трябва да увеличите водата с около 70-80 мл. тъй като семките (семената) ще „изпият“ част от водата в тестото.

Рецептата е за за форма с размери 24 х 11 х 6 см. Аз изпекох един хляб без семки за да може да се види по-добре развитието на тестото, както и за какво трябва да се следи по време на ферментацията, което ще е от полза за хората, които нямат много опит с ръжено брашно.

рецепта за ръжен хляб

Продуктите за ръжен хляб със слънчогледови семки:

Опара:

  • 30 г. ръжен квас 100% хидратация
  • 140 г. ръжено пълнозърнесто брашно
  • 140 г. изворна или филтрирана вода на стайна температура

Съставките се смесват и се оставят на стайна температура 6-8 часа. ⠀

Основно тесто:

  • Цялата опара
  • 300 мл. вода на стайна температура
  • 320 г. пълнозърнесто ръжено брашно
  • 100 г. пълнозърнесто пшенично брашно
  • 28 г. мед/захар/стевия
  • 12 г. сол
  • 100 г. слънчогледови семки (измити и накиснати в 100 мл. вода за 2-8 часа с половин чаена лъжичка квас, може да са запечени или без никаква обработка)

ръжен хляб с квас рецепта

Приготвянето на ръжен хляб със слънчогледови семки:

Цялата опара се разтваря във водата, добавят се семената, меда (захарта), солта и се смесват добре. Добавят се ръженото и пълнозърнестото брашно. Измесва се добре за 3-5 минути.

тесто за ръжен хляб

Тестото се оставя да втасва на температура 28-30 гр. /на лампа във фурната/ за 2 часа. Аз го оставям на стайна температура 24 градуса за около 3,5 часа. Когато тестото направи куполче и се появят няколко малки дупчици, готово е за оформяне.

Оформя се на мокър плот, с мокри ръце и се поставя във форма за печене върху хартия. Посипва се със семена, поставя се в найлонов плик и се оставя за втасване на стайна температура 45-60 минути. За мен е по-лесно да прехвърля тестото във формата за печене и да загладя повърхността с влажна ръка или с намокрена силиконова шпатула. Отново – важно е да следите тестото! В момента, в който се появят малки дупчици на повърхността, включвате фурната да се загрява.

ръжен хляб със слънчогледови семки

Пече се в загрята фурна на 240 градуса за 10 минути, след което се намаля на 200 градуса и се пече още 50 минути.

За да не прегори отгоре, във фурната на най-горно ниво се поставя тава, която се маха за последните 20 мин. Аз не поставям тава. Ако преценя, че е необходимо, покривам хляба с алуминиево фолио.

Прехвърлете хляба върху решетка и го оставете да се охлади напълно.

Коментари:

* Ако нямате ръжен квас, ползвайте бял или какъвто квас имате за да направите опарата. Количеството е много малко и няма да се отрази на вкуса на хляба.

* Ако правите ръжен хляб за пръв път, може да не слагате семената, за да наблюдавате по-лесно тестото и появата на „дупчиците“, които са ориентир за ферментацията.

* Вместо хартия за печене, може да намаслите формата и да поръсите със семена преди да прехвърлите тестото. Така ще имате допълнителен аромат на запечени семена.

* Най-добре е да разрежете ръжения хляб на следващия или по-следващия ден. Ако го разрежете веднага след изпичането, хлябът ще ви се стори влажен, така че дайте му време да се освободи от остатъчната влага след печенето.

рецепта за ръжен хляб със слънчогледови семки домашен хляб с квас

Рецептата може да се ползва и за хляб с брашно от лимец. В този хляб съм заменила ръженото брашно с лимец и съм комбинирала различни семена. Формата е намаслена и посипана със семена.

 рецепта за хляб с лимец и семена стъпка по стъпка

хляб с брашно от лимец и квас

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 17 819 times, 3 visits today)