Идеята за свински джолан на фурна с бира и салвия се роди спонтанно, заради една забравена бира в камерата на хладилника. След размразяването тя ставаше само за сос. Таткото доставчик ми закупи едни чудесни свински джоланчета и така оползотворих биричката (признавам си – досвидя ми се да я хвърля), яденето се готвеше само, а на мен ми отне общо 15 минути подготовка!

Вече съм описвала любимата ни рецепта за свински джолан, но когато си готвил едно нещо 15 пъти по един и същи начин, просто ти писва. Заради лавината от всевъзможни времепогълтащи задачки и ангажиментчета, ми трябваше нещо, което да се готви само, да не ми отнема никакво време и да е вкусно.

Основното правило за свинските джоланчета е ясно на всички – бавно и продължително готвене, до степен месото да се крепи на кокала само по силата на навика. Особено е подходящо като меню за гости, защото на практика не изисква внимание, оправя се самостоятелно и най-важното – впечатляващо вкусно е.

Лично за мен, най-интересното е, че по някаква кулинарно-химично-научна причина, картофките, които добавих към джоланите нямаха леко горчивия вкус, който понякога се появява, когато се пекат в бира.

Ето продуктите:

2 свински джолана
(задни, по възможност)
4-5 листа салвия
2 дафинови листа
10-зърна черен пипер
300-350 мл. бира (моята е светла)
сол, червен пипер

4-5 картофа (в случая са пресни)
2-3 глави стар лук
2-3 скилидки чесън

Приготвянето:

Посолените и поръсени с червен пипер свински джолани заминаха във фурната в компанията на бирата, салвията, дафиновите листа и черния пипер. Завих ги с фолио и пекох 1 час на 200 градуса, след което намалих на 170 градуса и пекох още час. Не сложих никаква мазнина, защото месото си има достатъчно, но по ваша преценка – сложете, ако смятате, че има нужда.

свински джолан на фурна с бира рецепта

След два часа нещата изглеждаха така. Добавих картофите, лука, нарязан на половинки и скилидките чесън (цели). Ръснах солчица и червен пипер на зеленчуците и върнах във фурната. Покрих с фолио само месото, за да не прегаря. Пекох още около час и половина на 170-180 градуса. Бих сложила и моркови, но нямах налични. Ако ви се намират, не се колебайте. Сложете и морковчета. Те са чудесно допълнение към печения джолан.

 джолан на фурна с картофи и бира рецепта

За последните 20-ина минути от печенето, махнах фолиото от месото, за да се запече и да има тази златиста коричка. Ако фурната ви е силна и течността изври, долейте водичка, или вино, или още малко бира.

джолан на фурна салвия бира

Подправките правят нещо магическо. Смесването на ароматите на салвия, дафинов лист, чесън…. абе, страхотна работа! Месото е крехко, сочно и е поело от подправките, като в същото време е запазило и вкуса си.

свински джолан на фурна с бира и салвия

 

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 11 359 times, 1 visits today)