Освен че са много симпатични, тези солени кифлички с шунка са идеални за разнасяне насам-натам. На плажа, да речем. Нали знаете как в момента, в който излязат от водата, децата са ужасяващо, нетърпимо и нетърпеливо гладни!

Или пък тръгваме на път и отново – в момента, в който колата подмине табелата на Бургас, настава повсеместен глад.

Същото може да се случи, ако тръгнете да покорявате Рилските езера, да речем. От опит знам, че трябва да се носи солидно количество храна и вода, особено ако има деца. Миналата година драпахме из баирите с 4-5 дечурлига и все си мисля, че ако бяхме в компанията на прегладнели дракони, по-малко храна щеше да отиде. То не беше спиране на всеки трети камък, ту за вода, ту за нещо за ядене, айде сега пък да почиваме…

Да не споменавам любимият ми въпрос, от който мога да изпадна в гърчове – „Какво има за закуска?“. Та тези солени кифлички решават повечето от проблемите с изхранването на населението.

Честно ви казвам, в момента, пишейки, наблюдавам как порасналият ми син изискано и възможно най-културно, нагъва кифлички на кухненския плот, което ми припомня да спомена, че солените кифлички са перфектни за следобедна закуска и всякакви междинни хапвания. Само дето вестник не си е постелил, ама майка му не го е научила, а и нали няма казарма… откъде ще знае той тия класики на развития социализъм!

рецепта-за-солени-кифлички-с-шунка

Ясно е вече, че кифличките са спасение и решение за всякакви ситуации и запълване на стомашни кухини с размера на озоновата дупка!

Ето ги продуктите:

  • 500-600 гр. брашно
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. сол
  • 1 яйце за тестото + 1 жълтък за намазване
  • 1 пак. суха мая (7 гр)
  • 250 мл. прясно мляко
  • 50 мл. топла вода
  • 100 -ина грама меко масло за намазване (или маргарин)

Приготвянето:

От продуктите (без жълтъка за намазване и маслото) замесвам меко, еластично тесто. Оставям го да втаса за около час и половина. Премесвам го и разделям на 5 топки. Може и на 6 или 7 топки да се раздели. Когато бързам, обаче – 5 топки и толкова!

рецепта-за-солени-килфички

Всяка топка разточвам върху набрашнена повърхност, намазвам с масло и върху нея слагам следващата. Пак намазвам и така до последната, която НЕ се маже. Цялата тази купчинка отново разточвам на голям кръг. Тестото е много меко и чудесно се поддава на разточване.

идеи за тестени закуски солени кифлички с шунка

Нарязвам тестото за кифлички. Сега – трябва да кажа, че големината и бройката на кифличките зависят от това на колко парчета ще се разреже тестото. Нека са поне 16, а още по добре да са 32. Когато са тънки лентите, кифличките стават като малки бомбички. При 16 парчета си стават обикновени кифлички.

как-се-правят-солени-кифлички

За да демонстрирам нагледно разликата – направих една по-голяма кифличка. При нарязване на 16 парчета може да се сложи плънка от яйце и сирене или нещо друго и тя ще си остане вътре. Добре, достатъчно обяснявах за нарязването и размерите. Оттук нататък всеки да реже както иска.

солени-кифлички

Навивам кифличките, а през това време вкючвам фурната да загрее на 200 градуса. Докато ги навия всичките, докато разчистя плота и ги намажа отгоре, фурната е вече загрята.

идеи за-солени-килфички-с-шунка

солени-кифлички-с-плънка

Печенето е за около 15-20 минути на 200 градуса, но всеки си знае печката. Излизат златисти, с разкошна хрупкава коричка, а отвътре са мекички и ароматизират цялата къща на масло и прясно изпечени закуски. Не препоръчвам никакво въздържание! Яжте ги топли! Ако изстинат – мушкайте в торбата и носете на плажа. Там няма значение топли ли са или вече изстинали :).

солени-кифлички-с-шунка

 

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 4 497 times, 1 visits today)