Дни наред този чийзкейк Червено кадифе стои и чака да му бъде написана рецептата. Само дето на мен никак не ми се пишеше. Сигурно заради сивкавото лошо време тия дни – затиснато едно такова, мъгливо… ама не с онази романтична „тънка Бургаска мъгла“, а с дива, хищна и алчна унищожителка на емоции. Но видях написано едно изречение от моя съученичка – „Слушам нарисувана музика“! И това отвя всякакви мъгли над скромния ми личен хоризонт. Как ли се рисува музика? Сигурно е страхотно да слушаш и виждаш музика. Едва ли е лесно да нарисуваш музика, нито пък да я обясниш. Важното е, че представата как бих могла да слушам една неземна нарисувана музика ми върна желанието да споделя тази рецепта.

Това не е съвсем традиционно “червено кадифе”. Но си е чийзкейк, както и да го погледнем. При това е красив. И най-важното – лесен за правене. Наложи се малко да адаптирам ето тази рецепта, но резултатът е много задоволителен, дори превъзходен!

Съставките за чийзкейк Червено кадифе:

За основата:

200 гр. какаови чаени бисквити (това е пакет и половина от стандартни пакети по 150 гр.)
125 гр. масло

За крема:

350 гр  крема сирене (това са 3 пакетчета българско крема сирене, но е желателно да е от по-плътните видове като Филаделфия, например. Българското има съвсем лек солен нюанс, който не е чак такъв проблем)
3 яйца
100 гр. черен шоколад
¾ ч. ч. пудра захар
1 ч. л. ванилов екстракт
1/3 к. л. червена сладкарска боя

Приготвянето на чийзкейк Червено кадифе:

Бисквитите се смилат в блендер или се натрошават на ситно в найлонов плик, който давам на децата да поблъскат с един дървен чук. Блендера е за предпочитане, защото върши същата работа като децата, но по-бързо и по-чисто :). Смесвам натрошените бисквити с разтопеното масло и тази смес я разстилам по дъното и стените на формата. Прибирам в хладилника и след 30 минути то се е стегнало доста здраво, така че да издържи на сравнително течни съставки.

Крема сиренето и пудрата захар ги разбивам с пасатора и добавям яйцата едно по едно, докато стане гладка и пухкава смес. Разделих я на око, но явно не съвсем на равни части, защото последния ми слой е малко по-тънък. В едната част добавих разтопен шоколад и червената боя, а в бялата част сложих ваниловия екстракт. Как ще топите шоколада – ваша работа. Аз го правя или на водна баня или в микровълновата печка. И двата начина работят безотказно, само че когато е в микровълновата го пускам за кратки периоди от по 30 секунди, за да не загори.

Червеният слой се изсипва върху вече втвърдената бисквитена основа, а отгоре внимателно и полека (за да не се смесят) изливам жълтия слой. Печенето – 45 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.

Резултатът е хрупкава основа, характерна за чийзкейковете и много нежен и фин двуцветен крем.

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 2 225 times, 1 visits today)