Правих тази вълшебница за Цветница. С много шоколад. Така де, ако ще е гарга….., то поне да е шоколадова. Аз, иначе, не обичам шоколад. Непонятно ми е как хората примират за парченце. Но когато готвя за семейството – там няма „обичам-не обичам“. Щом като всички други обичат шоколад – така да е! Затова това не е просто торта, а торта с много шоколад!

шоколадова торта

Тортата е много простичка и без никакви сложни гимнастики. Нямаше и време да правя сложни кремове, защото правих две торти и трябваше да ги вместя между всички други задачки, които си бях наредила на прилежно списъче. Ей тази е другата, която е с малко по-нетрадиционен вид, но тя така си беше и замислена.

торта

Преди да напиша съставките ще отворя една скоба, за да кажа, че ще направя отделна темичка, в която ще публикувам всички файлове, които могат да ви свършат работа при декорацията на торти. Ще я допълвам, когато намеря нещо интересно, така че да има достатъчно голям избор и дано всеки да си открие, каквото му е нужно.

Ето ги продуктите

Пандишпанов блат

5 яйца
5 с. л. захар
4 с. л. (с връх) брашно
3 с. л. какао
1 бакпулвер (за застраховка и само по желание)
щипка сол

Крем

500 гр. маскарпоне
400 мл. течна сладкарска сметана
4 с. л пудра захар
200 гр. шоколад и още около 100 грама за страните (аз ползвах Тоблерон, заради крокана в него).

За сиропиране – изцяло по желание

подсладено прясно мляко, захарен сироп с няколко капки ром, коняк, уиски или каквото друго ви е на душата (ако обичате шоколади с плодов аромат – ползвайте компот).

Тъй като вече нееднократно съм писала за пандишпановите блатове, единственото което ще отбележа е, че сложих 1 с. л. по-малко брашно, заради това, че има доста какао. Блата си е съвсем стандартен – разбивам белтъците, към които добавям щипката сол до твърд сняг. В отделна купа разбивам жълтъците и захарта, докато утроят обема си и стане пухкав, бледо-жълт крем. Много внимателно и бавно смесвам белтъци и жълтъци. Бъркам с шпатула, а не с миксер, като бъркането е отдолу-нагоре. Целта е всичкия въздух да си остане в сместта. Добавям брашното и какаото лъжица по лъжица и бъркам по същия начин – кротко и внимателно. За да избягна бучките с какаото го размесих с брашното предварително.

торта с много шоколад шоколадови пеперуди

Пека в предварително загрята на 160- 170 градуса фурна за около 25 минути. За пореден път ще кажа, че това време е ориентировъчно, защото печките пекат различно. Като казах това, ще напомня, че и яйцата са с различен размер. Ето ви пример за две домашни яйчица, които се мъдрят в хладилника ми.

IMG_1514

Връщам се на тортата. Оставям блата да изстине напълно и тогава го режа на платки. В случая са само две и е разделен през средата. Маскарпонето с 3 с. л. пудра захар го разбивам с миксера, но на най-ниска скорост. В отделна купа разбивам сметаната с 2-3 лъжици захар и после смесвам с маскарпонето. Разделих крема на две, като в едната част добавям шоколада, който съм нарязала на парченца, за да има усещане за сладка хрупкавост във всяка хапка. Тази част от крема сложих между блатовете. Чистият крем оставих за външното „облицоване“.

Сиропирам основата, намазвам с крем и слагам горната част, която също напоявам.  Оставям тортата да си „почине“ 10-15 минути, за да може добре да попие и едва тогава слагам горния слой. Изравнявам с крем, в случай че има някои кривини или други неточности  и подмазвам встрани. Облепих я с още шоколад.

торта с много шоколад шоколадови фигури декорация

Сега за пеперудите. Тъй като никак, ама никак не мога да рисувам, си намерих в интернет готова рисунка, която ползвах като шаблонче.  Шаблончето го слагам под хартия за печене и оттам нататък е лесно.  За начинаещите готвачи ще обясня една малка хитринка относно темперирането на шоколада. Ако имате блокче шоколад от 100 грама, например, разтопете 2/3 на водна баня, а след като извадите шоколада, добавете останалата част. Тя ще се разтопи, а същевременно ще охлади вече разтопения шоколад. Тази снимка е от предишно някакво правене, но ще свърши работа, колкото да илюстрирам обясненията си.

 филигран фигурки шоколад

Изрисуваните фигурки оставям да изстинат напълно. След това те много лесно и безпроблемно се отлепят от хартията. Тортичката е идеална за почитателите на шоколада. Ето шаблончето, с което правих пеперудите, че може да потрябва на някого.

butterflies pattern

торта с много шоколад какаови блатове

Приятно нещо са това тортите. 🙂 А тия пеперудки са голяма радост за децата. Но са симпатични, нали? 🙂

как се прави шоколадова декорация за торта

 

     Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 8 289 times, 1 visits today)