Не съм си представяла, че ще направя домашни шоколадови бонбони с банан (бананови трюфели), докато не ги видях при Ина. Изуми ме, че са само от три съставки, а кой не обича бързи неща, особено когато става въпрос за сладичко.

За щастие тя беше дала връзка към видеоклип, погледнах го и забърках дозичка с един банан, който от няколко дни стоеше самотен и изоставен. Дотук добре, обаче – я да ги опитаме тия бонбони, я да видим как са на сладост, я да повторим и… те свършиха! Не остана ни за снимка, ни за нищо. Ясно – ще трябва да повторим рецептата.

В момента, в който реших, че ще направя нова партида бонбони (или трюфели, ако предпочитате) въпросът какво може да се добави като вкус се появи съвсем естествено. Знаете, обичам да добавям разни нещица, които да допълнят основните вкусове. Запечени ядки за дълбочина и мъничко алкохол за пикантност дойдоха точно на място!

В оригиналната рецепта се ползват само какаови бисквити и пюриран банан. Може да ползвате само тези продукти или да опитате с добавените от мен съставки, които са на разположение във всяко домакинство. Може да импровизирате и да добавите свой собствен щрих към тази толкова простичка рецепта – да замените орехите с бадеми или лешници, да замените рома с уиски, Бейлис, Бърбън, коняк, да добавите аромати, които обичате и така нататък.

Продуктите за домашни шоколадови бонбони с банан (бананови трюфели) – около 24 броя:

  • 220 г. чаени бисквити
  • 20 г. какао
  • 30 г. запечени орехи
  • 200 г. бананово пюре
  • 3 с. л. ром
  • 1 с. л. ванилов екстракт
  • ½ ч. л. кардамон
  • Лют червен пипер– на върха на ножа (по желание)
  • 200 г. тъмен шоколад (аз ползвах шоколад с 54% какаова маса)

Приготвянето на домашни шоколадови бонбони с банан:

Може да използвате какаови бисквити, но ще трябва да увеличите малко количеството или на бисквитите или на смлените орехи.

Орехите се запичат и след като изстинат напълно се смилат в чопър на ситно.

Бисквитите също се смилат на ситно, накрая бананите се пюрират.

Всички съставки се смесват в купа и се омесват докато се образува тесто.

домашни шоколадови бонбони с банан и ром

Оставете тестото да отпочине 10-ина минути и оформете бонбони. Формата и размерът на бонбоните са изцяло по ваше желание. Приберете ги на хладно за 30-ина минути.

Разтопете шоколада на водна баня и с помощта на вилица потопете всеки бонбон в шоколада. Внимателно отцедете излишното и подредете бонбоните върху тавичка застлана с хартия за печене.

Изчакайте докато шоколадът се втвърди. Може да украсите с натрошени ядки, цветни захарни перли (докато шоколадът не е стегнал напълно) или да разтопите още мъничко шоколад (бял, млечен или тъмен), с който да украсите вашите домашни шоколадови бонбони с банан.

домашни шоколадови бонбони с банан

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 8 772 times, 2 visits today)