Сладки калии, които в някои райони на страната се наричат „ушички“ са в спомените на моето поколение като неизменните сладки за сватби, абитуриентски балове и всякакви други тържества. Мнозина от вас ги помнят, а и са ги правили, при това неведнъж.

Калиите са стара, но златна рецепта, която някак си позабравяме напоследък. Лично за мен, в изпълнението на рецептата за сладки калии има само един единствен проблем – трябва да пипаш бързо и да не те е страх от горещо. За бързото пипане – добре, но никак не обичам да пипам горещи неща и това е причината рядко да правя калии.

Проблемът може да бъде решен, както вече съм показвала, като превърнете тези дребни сладки в бисквитки, но ако искате да блеснете пред гости, съседки, свекърви или верни приятелки – няма как, ще се наложи да си поопарите пръстите.

Както казах – много е важно да се пипа бързо, тоест да щипнете калийките веднага след изваждането от фурната, докато са още горещи и гъвкави. След като изстинат не е възможно да им придадете форма.

Веднага ще кажа, че аз пека само по 6 кръгчета наведнъж, тъй като са много тънки и изстиват светкавично. Ако имате помощник, който да прищипва заедно с вас, може да печете и повече калийки, така че преценете добре.

сладки калии сладки ушички

Продуктите за около 30 броя сладки калии:

  • 2 големи яйца
  • 120 г. пудра захар
  • 120 г. брашно
  • 1 с. л. ванилов екстракт (10 г. ванилова захар)
  • 30 бр. бадеми, обелени от люспата и запечени
  • пудра захар за поръсване

Приготвянето на сладки калии:

Бадемите се заливат с гореща вода и се оставят за 10-ина минути. Люспите се обелват и ядките се запичат във фурна до златисто. Оставят се да изстинат напълно.

Яйцата се разбиват с миксер или кухнеска тел.

Добавят се ваниловия екстракт и пресятата пудра захар и се разбърква добре.

Добавя се пресятото брашно и се разбърква до получаване на гладка смес. Сместа трябва да е малко по-гъста от тази за палачинки.

Тавата се застила с хартия за печене. Взима се по 1 чаена лъжичка от сместа, изсипва се и с обратната страна на лъжичката се разстила внимателно на кръгче, така че дебелината на тестото до е около един милиметър.

Калиите се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса (без вентилатор) за 6-7 минути докато крайчетата покафенеят съвсем леко. Изваждат се, веднага се отлепят от хартията и се щипват в единия край, така че да прилепне и да се образува формата на калия.

В центъра на всяка калия се слага по 1 запечен бадем (захаросан плод – портокалова коричка или друго с каквото разполагате). Калиите се поръсват с пудра захар. Съхраняват се в съд с плътно затварящ се капак, защото изсъхват бързо и на следващия ден ще са трошливи. Много е вероятно да не ви остане нищо за съхранение, защото дозата е малка и след като децата минат два-три пъти покрай вашите прекрасни и нежни сладки калии… Е, нали затова сте ги направили – да свършат 🙂 !

рецепта за сладки калии

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 24 436 times, 1 visits today)