Отново към тиквата и начините за употребяването й. Крем карамел с тиква е един от десертите, които мога да изям безсъвестно, безсрамно и да не оставя за никой друг. Всички, които обичат тиква са пробвали това изкушение поне веднъж. Същото сигурно важи и за любителите на крем карамела.

По-важното е, че се приготвя бързо, лесно и не изисква никакви усилия, освен да счупим няколко яйца. Тиквата е достатъчно любезна, че да издържа няколко дни в хладилник и ако сте правили нещо друго – кекс, сладкиш, крем, а са ви останали парчета, прибирайте ги спокойно на хладно.

Да, знам – няма нищо по-традиционно от печената тиква. С мед, орехи, канела – кой както обича. Но комбинацията с крем карамел е направо вълшебство.

Виждала съм рецепти, в които тиквата се вари, пасира, смесва с карамела и така нататък. Аз, лично, не харесвам този начин на приготвяне заради смесването на вкусовете. Предпочитам тиквата да се оставя на парчета, за да се усещат отделните елементи и вкусове.  Мерките и пропорциите, които ще изпиша са съвсем ориентировъчни, защото всеки има различни съдове. Ако правите в по-малък съд и с по-малки количества, времето за приготвяне също ще е по-малко. Но у нас се прави в по-големичка тава :).

Ето ги продуктите за крем карамел с тиква:

тиква, нарязана на парчета с големина на кибритена кутия
2 ч. ч. захар
6 яйца
1 л. прясно мляко
2 ванилии

Тези от вас, които ме познават, знаят че не си падам особено по прецизното рязане. Не си губете времето в опити да докарате еднакви парченца. Режете ги както дойде (така и крайният резултат ще е по-артистичен), гледайте просто да са горе-долу с еднаква големина. Мятайте ги в тавата, посипете ги с чаша захар и да заминават във фурната за един час на 200 градуса.

крем карамел с тиква

Не икономисвайте от тиквата, обаче – нека хубаво да покрие дъното на тавата. Не добавяйте вода, защото целта ни е да изпарим водата, която се съдържа в тивата.

крем карамел с тиква стъпка по стъпка

За яйчната смес аз дори не включвам миксер. С най-обикновена телена бъркалка разбърквам яйцата, млякото и захарта до пълното им разтваряне. Заливам вече изпечената тиква и оставям във фурната за още час и половина, но на слаба температура – 130 градуса. Изваждате го и отивате да спите. Няма как – трябва да се изчака да изстине. Ей това му е проблемът на този десерт – най-вкусен е студен! Ама дорде изстинееее… отиват 3-4-5 часа чакане! После вече може да се реже на изрядни парченца или да се яде направо от тавата с лъжицата. Аз не си режа парченца. 🙂

как-се-прави-крем-карамел-с-тиква

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Тиквеник

Тиквен пай с крем карамел

Тиквен пай

Палачинки с тиква

Пълнена тиква с месо

Панакота с тиква

Медено руло с крем от тиква

Чийзкейк с тиква и мед без печене

Икономичен кекс с тиква

Мраморен кекс с тиква

Пудинг с чия и тиква

(Visited 138 548 times, 1 visits today)