Както става ясно от името, Нутелоти са бисквити с Нутела. Популярни са в Италия, тъй като там е измислен течния шоколад (лешников крем, ако трябва да сме точни) Нутела.

Може би не сте обръщали внимание, но Нутела е продукт на марката Фереро, чиито бонбони Ferrero Rocher (както и киндер шоколадчетата и шоколадовите яйца Киндер) са обичани в цял свят. Основана през 1942, днешната империя Фереро, започва като малка сладкарница в градчето Алба, област Пиемонт в Италия.

След края на Втората световна война снабдяването с какао е било много трудно, затова Пиетро Фереро насочва усилията си към откриване на заместител на шоколада. Така се появява продукт с много малко какао, захар и съставка, която е в голямо изобилие в Пиемонт – лешници, наречен “Giandujot”. През 1951 г. започва да го продава в стъклени буркани с новото име Giandujot Supercrema, което е пра-бабата на Нутела. Микеле Фереро, синът на именият сладкар, усъвършенства лешнико-шоколадовия крем и през 1964 му дава името Нутела, с което е известен и до днес. Толкова за историята.

Италианските шоколадови бисквити Нутелоти се приготвят само с три съставки – Нутела, яйце и брашно. Любителите на шоколада ще ги оценят по достойнство, защото освен че се приготвят с шоколад, нутелотите се украсяват с още шоколад.

Нутелоти шоколадови бисквити с нутела

Продуктите за италиански шоколадови бисквити Нутелоти (16-18 бр.):

  • 200 г. Нутела, на стайна температура
  • 1 яйце (60г.), на стайна температура
  • 140 г. брашно, тип 500
  • Допълнително:
  • 50-60 г. Нутела
  • 30 г. запечени лешници, по желание

Приготвянето:

В купа се разбиват нутелата и яйцето.

Добавя се брашното и се разбърква до получаване на тесто. Тестото е меко и еластично. Не добавяйте допълнително брашно, защото тестото ще стане по-твърдо и бисквитите ще се напукат по време на печенето.

Оформят се топчета по около 20-22 грама, които се подреждат в тава, застелена с хартия за печене. С дръжката на дървена лъжица направете малка дупка в центъра на всяко топче. Ако нямате подходяща лъжица, натиснете внимателно с пръст, за да се оформи „кладенче“, което сед това ще се напълни с Нутела.

италиански шоколадови бисквити с нутела Нутелоти

Печенето – в предварително загрята фурна на 180 градуса, без вентилатор, за 10 минути. Когато ги извадите, бисквитите ще са още мекички. Оставете ги в тавата, ще стегнат докато изстиват.

След като нутелотите са напълно изстинали, шприцовайте по малко Нутела във вдлъбнатината на всяка бисквитка и по желание, поръсете със смлени запечени лешници. Ако нямате пош, ползвайте лъжичка.

Коментари:

* За да може лесно да шприцовате Нутелата върху бисквитките, сложете крема в пош за еднократна употреба и приберете в хладилника за да стегне.

* Може да изпечете бисквитите предварително и да съхранявате в кутия с плътнозатварящ се капак и да напълните с Нутела по всяко едно време след това.

шоколадови бисквити нутелоти

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 4 730 times, 1 visits today)