С днешната рецепта за тиквен пай с крем карамел слагам край на хелоунската тема, но не и на тиквената. Това не е традиционен тиквен пай, но всички знаят колко е вкусна комбинацията от тиква и крем карамел, така че традициите ще почакат за сметка на вкуса. Скоро ще направя и традиционният пай с тиква, защото по странна причина този вид сладкиш не е много разпространен по нашите географски ширини. Е да, ние си имаме тиквеник за разлика от американците, но когато става въпрос за всусни неща, мисля, че граници просто няма!

По въпроса за тиквата и нейните приложения ще има да си говорим още много, но ви уверявам, че този пай си заслужава чакането. Чакането – в смисъл да изстине. Горещо препоръчвам да се приготви или преди обяд, за да може да се хапне със следобедното неделно кафе, например, или вечерта, за да може да ви чака на сутринта. Направо ви отговарям – не – не става да се яде топъл, колкото и да ви се иска.

И за да ви минава по-леко времето докато чакате – ето нещо интересно около тиквения пай. Доскоро не знаех, че името на тиквата идва от гръцки – „пепон“ (голям пъпеш). Французите го променят на „помпон“, а когато англичаните влизат в играта, съвсем забъркват нещата и тиквата става „pompion“. Кой и кога е измислил тиквения пай – надали някога ще разберем. Едно е сигурно – нечия баба трябва да го е правила преди столетия, а на някой му е дошла бляскавата идея да го запише.

Ето ги продуктите за този съвсем НЕтрадиционен вариант:

Тесто за пай:

300  г. брашно
100 г. захар
200 г. студено масло
1 яйце
2 с. л. студена вода (ако се наложи)

Крем

1 консерва кондензирано мляко
200 мл. млечна сметана
3 яйца
3/4 ч. ч. захар

300-400 гр. почистена тиква, нарязана на кубчета.

Кондензираното мляко си е подсладено, но ако искате да ви е много сладко – добавяйте захар по ваш вкус. Тиквата я запекох във фурната върху хартия за около 30 минути на 200 градуса, колкото да поизпари влагата. За основата ползвам съвсем стандартно тесто за пай. Изпекох я „на сляпо“ за около 30 – 40 минути във фурната.

После добавих тиквата и разбитите яйца с млякото и пекох още 50 минути на 170 градуса.  Оставих го да си изстине през нощта на спокойствие.

 Пай-с-тиква-рецепта

 На сутринта имаме това чудно вкусно сладкишче.

Пай-с-тиква-и-крем

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Тиквеник

Тиквен пай

Палачинки с тиква

Пълнена тиква с месо

Крем карамел с тиква

Панакота с тиква

Медено руло с крем от тиква

Чийзкейк с тиква и мед без печене

Икономичен кекс с тиква

Мраморен кекс с тиква

Пудинг с чия и тиква

(Visited 16 300 times, 1 visits today)