Бадемов крем, ама от едно време… И преди съм писала за тоя пусти бадемов крем, как се опитвах да възстановя вкуса „от едно време“, който помним от сладкарниците. Неоткриваема беше тази оригинална рецепта до преди няколко седмици, когато попаднах на рецептурника на Балкантурист.

Първата ми работа беше да потърся точно този прословут бадемов крем! Е, открих го! Голяма радост, още повече, че съставките са съвсем прости (къде ти маскарпоне по ония времена), кремът се приготвя много лесно, а както каза Русев, който е в основата на издирването на рецептата –  „Е, да – това вече е истината!“.

На мен вкуса ми напомни за сладоледа „Ескимо“, но пак „от едно време“. Колкото и клиширано да звучи този израз „от едно време“, храната в днешно време няма същия вкус и надали някой ще оспори това.

Вярно е, сега може да намериш куп продукти за които не бяхме и чували преди 10-15, камо ли 20 години, но всички въздишаме по вкуса на млякото, сиренето, кашкавала, а за колбасите дори няма да споменавам.

Без значение дали сте твърди млади и няма как да помните това „едно време“ или носталгично си спомняте за качеството на продуктите, този бадемов крем е идеален, леко желиран, с хрупкави бадеми, млечно-сметанов, лек десерт.

рецепта за крем с бадеми

Продуктите за бадемов крем от рецептурника на Балкантурист за 10 порции:

  • 550 мл. прясно мляко
  • 600 мл. млечна сметана 35%
  • 300 г. захар
  • 90 г. бадемови ядки
  • 35 г. желатин (не, не е печатна грешка – според мен количеството е твърде много)
  • 120 мл. студена вода за желатина
  • 10 г. ванилия
  • 70 мл. коняк
  • 200 мл. млечна сметана 35% за украса (по желание)

Преди да напиша приготвянето ще кажа, че аз направих половин доза от посочените продукти и разтворих само 5 грама желатин в 50 мл. вода, които бяха съвсем достатъчни да желират крема. Честно казано, не си спомням този крем да е имал вкус или аромат на коняк, но допускам, че или е бил „спестяван“ или вкусът и ароматът на коняк са се изпарили от моите спомени.

Аз приготвих крем от 350 мл. прясно мляко, 350 мл. млечна сметана 35%, 150 грама захар, 60 грама бадеми, 5 грама желатин, разтворен в 50 мл. вода, 1 с. л. ванилов екстакт, но не сложих коняк.

бадемов крем рецепта

Приготвянето на бадемов крем:

Бадемите се заливат с гореща вода, покриват се и се оставят за 15-20 минути. Обелват се и се запичат. След като изстинат се нарязват с нож или се смилат с чопър. Ако искате да ускорите тази стъпка от рецептата, може да ползвате филирани бадеми, запечени в сух тиган.

Млякото и 2/3-ти (две трети) от захарта се сварява и се оставя да се охлади до стайна температура.

Желатинът се разтваря в студена вода и се разтопява на водна баня. Добавя се към млякото и се разбърква. След 15-20 минути млякото започва да стяга от желатина.

Сметаната, с останалата част от захарта се разбива и към нея се прибавят млякото с желатина, ваниловия екстракт и бадемите (и коняк). Разбърква се внимателно с шпатула и се разпределя в чаши или купички, които се прибират в хладилник за 4-6 часа. Млечната сметана трябва да е добре охладена преди разбиване. Извадете я от хладилника непосредствено преди разбиването.

След като кремът стегне, може да го украсите. Разбийте 200 мл. млечна сметана с 50 г. захар. Сложете битата сметана в пош и шприцовайте розички върху крема. Поръсете с натрошени запечени бадеми.

рецепта за бадемов крем

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 25 965 times, 1 visits today)