Започвам веднага с логичния въпрос – защо хлебчета тикви? Защото искам да ми е разнообразно, да ми е весело, а и покрай работата ми съм на дълга Хелоуинска вълна, та докато си търсех материали за служебните ми занимания, видях тези хлебчета-тикви и набързичко ги замесих. Не обичам страховитите храни, които се появяват по това време на годината и се свързват с Хелоуин. Разни кървави и гадни черепи и черва – НЕ! Благодаря, нямам нужда от такива гледки!

Pumpkins-rolls

Винаги съм казвала, че обичам да си играя с тесто. Даже не толкова да правя разни сложни плетки по питките. Има си други хора за това. Аз обичам миризмата на прясно тесто, усещането на ръцете ми докато го замесват, вкусният аромат, който се носи из цялата къща – на прясно изпечен хляб… Сигурно звуча налудничаво, но за мен, работата с тесто има грамаден терапевтичен ефект.

Преди дни моя приятелка ми звънна да ме пита нещо по рецептата за розичките с шунка, че се хванала с тестото след като децата нещо я ядосали. Аз хем се смях, хем я разбирам. Няма по-добър и ползотворен начин да си изкараш бясовете, освен да помачкаш някое тесто. Ще ти мине, а и пресен хлебец ще имаш!

Няма да описвам приготвянето стъпка по стъпка. Можете да го видите в източника, където е дадено съвсем подробно.

Аз ползвах тестото, с което правя розичките с шунка и питката Хаос.

  • 400 гр. брашно
  • 1 пак. (7 гр.) суха мая или 1/2 кубче прясна мая
  • 1 яйце (+ 1 жълтък за намазване)
  • 1 с. л. заквасена сметана
  • 2 пълни с. л. кисело мляко
  • 70-80 мл. топла вода
  • 2 с. л. олио
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар

Замесих тестото и го оставих да удвои обема си. Премесих върху набрашнения плот и направих кръгли питки, които прорязах с нож, за да се оформят тиквичките (точно този вид се казват патисон). Боднах им по една ядка (в източника е орех, но аз нямах и сложих кашу. То е едно такова закривеничко, съвсем го докарва на дръжка).

Оставих ги да втасат 30-40 минути за втори път. През това време загрях фурната до 180 градуса. Преди да ги сложа да се пекат намазах с жълтък+1 ч. л. олио. Пекох ги 35 минути. Стават много сладурести хлебчета – тикви, чудни за сандвичи и много забавни за деца.

идеи-оформяне-хлебчета-тикви

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 1 970 times, 1 visits today)