Постна питка с мая аз правя за Бъдни вечер, но тя мина и замина, аз измесих сума ти питки и питчици, похапнахме ги, както е редно и си му прилича по празници и ето го поредният късен неделен следобед, когато откривам, че ПАК не сме си купили хляб. У нас е така – или имаме два хляба едновременно (престарали сме се значи, да не кажа, че имаме проблем в комуникацията и не сме се разбрали кой да купи хляб) или нямаме никакъв, което е пак по същите причини.

Нормалните хора ще слязат до магазина на ъгъла на блока и ще си купят хляб. Особено, ако са бръмчали половин ден с прахосмукачката и са си излъскали кухнята. Аз обаче, дори и според собственият ми благоверен съпруг, никак не отговарям на критериите за нормалност. МНОГО ме домързя да слизам до магазина и затова за 10 минути спретнах тази лесна, вкусна и най-важното – бърза постна питка с мая.

Принципа и продуктите са като за обикновена фокача. Но като се има предвид, че нашата питка и италианската фокача са прости народни хлябове това, че си приличат едва ли изненадва някого. Да се направи постна питка е толкова лесно, че аз дори си мисля, че ще ми се смеете, че ви занимавам с толкова елементарни  и някак си нетържествени и ежедневни рецепти.

Много е спорно дали питката с мая е постна или не. Тъй като маята се счита за „жива закваска“, но пък не е с животински произход, за мен този вид теста са постни. Информация за хлебната мая има в изобилие и всеки може да прочете и да реши сам за себе си дали да ползва мая или не.

Ето продуктите за питка с мая:

400-500 гр. брашно и още малко за доизмесване
20 г. жива мая (7 г. суха)
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
350 мл. топла вода
3-4 с. л. олио (зехтин)
брашно от чесън (по желание)
зърна пипер за украса

В технологията няма нищо ново, нито сложно. Маята се разтваря в топлата вода, добавят се 1-2 с. л. брашно и захарта и се изчаква да се захване. Ако ви е удобно правите кладенче от брашното върху плот и изсипвате всички продукти вътре. Аз ползвам купата на миксера, защото съм свикнала с нея. От продуктите се замесва меко тесто. Понякога го оставям да почине 10-15 минути докато си разчистя плота, но когато бързам, направо го разточвам и прехвърлям в тавичка върху хартия за печене.

постна питка бъдни вечер

С пръст набоцках питката и я оставих във фурната на 50 градуса да стои на топло и да втасва.  Преди да я изпека намазах със зехтин, наръсих чесново брашно и сложих пиперчетата в дупчиците. Пекох 30 минути на 200 градуса. Знаете, че не трябва да обиждате питката и да я режете с нож. Чупете и хапвайте.

постна питка с мая бъдни вечер

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 8 586 times, 1 visits today)