Традиционно е на празник да сложим на масата си питка или погача, ако предпочитате тази дума. Днешната празнична питка със заквасена сметана може да се приготви и с друго ваше любимо тесто, като например тесто с мая, или тесто с кисело мляко.

Тестото със заквасена сметана има една особена мекота, която аз много харесвам и с него се работи лесно, особено когато искате да оформите някоя по-интересна плетеница или подредба на питката. Същото тесто ползвам за питка „Хаос“, която изобщо не се подрежда, но ако търсите вкус, със сигурност ще го намерите!

Тази питка приготвих с едно втасване, което ми спестява време, а това е голямо предимство, когато човек бърза. Ако имате време, оставете тестото да втаса, премесете и оформете питката.

Продуктите за питка със заквасена сметана (за тава с диаметър 24 см):

  • около 700 г. брашно
  • 14 г. суха мая или 40 г. прясна мая
  • 2 яйца (единия жълтък е за намазване)
  • 200 г. заквасена сметана
  • 150 мл. топла вода
  • 30 мл. олио
  • 2 с. л. оцет
  • 1 с. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 50-60 г. разтопено масло за намазване

рецепта питка със заквасена сметана

Приготвянето на питка със заквасена сметана:

Маята се разтваря в топлата вода, добавят се 2 с. л. брашно и малко захар, докато стане на рядка кашичка. Оставя се настрани докато шупне. От всички продукти (без 1 жълтък) се замесва тесто. Добавяйте брашното на части, защото в зависимост от големината на яйцата може да поеме повече или по-малко. Ако е нужно, добавете още малко топла вода.

Тестото се оставя да почине около 30 минути върху леко набрашнен плот покрито с кърпа. През това време то се отпуска и с него може да се оформи питката. Тестото се разделя на две части.

плетена празнична питка със заквасена сметана плетена погача

Едната се разточва на правоъгълник, като половината част на правоъгълника се нарязва на ленти, които се заплитат на плитки. Другата част се намазва с разтопено масло и се навива в посока към плитките, така че те да се увият около рулото. Пренася се в тава, предварително намазана с масло и се оформя венец, като се внимава крайната плитка да покрие мястото, където се срещат двете части.

 празнична питка със заквасена сметана

От останалото тесто се отделя малка топка за центъра на питката и отново се разточва на правоъгълник. Маже се с разтопено масло и се навива на руло. Реже се по диагонал и частите се подреждат около първия „венец“.

празнична питка рецепта

Питката се оставя да втаса за около час и половина, намазва се с жълтък смесен с 1 ч. л. кисело мляко и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути. Около 20-тата минута, след като има хубав цвят, върху питката се поставя алуминиево фолио, за да не загори отгоре.

След като се извади от фурната, изпечената питка се оставя за 10-ина минути в тавата, след което се вади и се оставя да изстине върху решетка.

питка със заквасена сметана

 

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 15 432 times, 1 visits today)