Идеята за ябълки от тесто дойде от моята приятелка Снежа, с която вече се познавам лично и съм много щастлива, че един човек е всичко, което си си мислил за него, че дори и повече, защото като видиш усмихнати очи и излъчване на безкрайна добрина и топлота, това те кара да искаш и ти самият да си по-добър.

В разгара на лятото и жегите ни се отвори път към планината, колкото да разберем, че може и да е по-хладничко дори през август и да си припомним какво е да не плуваш в собствен сос още от 8 сутринта. Хубаво нещо е планината и това надали някой ще го оспори. Особено, когато всички останали са по морето. Оглушителната тишина рано сутрин, нарушавана само от чуруликане на пощръклели пилета, е нещо, което отдавна съм забравила.

Аз, като една видна планинарка (всичките ни приятели знаят, че имам непреодолим страх от открити високи пространства) пухтях, пръхтях, ругах наум собствения си акъл, но геройски и самоотвержено се изкачих на Беланташ. Препоръчвам всеки, който не го е правил, да си даде този шанс. Няма да описвам гледки, живописни селца и собствения си ужас, докато мъжа ми подскачаше на ръба на скалите. Нещата от върха изглеждат по този начин и ако не сте страхливи като мен, ще ви е невероятно удоволствие.

Белинташ

Толкова за планините, чистия въздух, хладинката и красотите на Родопите. Сега рецептата. Снежа показа тези ябълки от тесто в солен вариант, а аз ги направих сладки. По-надолу ще сложа и нейната рецепта, така че всеки да избира в какъв вариант предпочита да ги хапва.

Продуктите са за половин доза, от която излязоха 11 ябълки.

 • 100 гр. масло
 • 2 пълни с. л. пудра захар (ако искате да е по-сладичко сложете 3 пълни лъжици)
 • 2 яйца
 • 4 с. л. прясно мляко
 • 1 пак. суха мая (7 грама)
 • щипка сол
 • 300 гр. брашно + още малко за доизмесване. Целта е да се получи меко, гладко тесто.
 • червена сладкарска боя на върха на ножа, разтворена в 1 ч. л. вода

За солено тесто за листенцата:

 • 3-4 с. л. брашно
 • 1 ч. л. сол
 • 1-2 с. л. вода
 • зелена сладкарска боя на върха на ножа

ябълки-от-сладко-тесто

Приготвянето:

Започвам с това, че маслото трябва да е меко. Не течно, а меко. Сега е достатъчно топло, че да се остави на стайна температура и то си се размеква само.

Разтворих маята в млякото (но не я изчаках да се захване). Направо замесих тестото от всички продукти. Препоръчително е да се изчака маята (тоест към маята и млякото трябва да се добави брашънце, докато стане рядка кашичка. След като шупне – маята е готова). Добавях брашното на части и измесих 10-ина минути, докато се получи гладка топка.

рецепта-ябълки-от-тесто

След час и половина втасване, тестото си удвои обема. Премесих го върху плота, естествено, наръсен с брашно. Оформих топчета (с големина горе-долу колкото яйце) и всяко топче сложих в хартийка за мъфини. Тъй като в тестото има доста масло, хартийките нямат нужда да се мажат с мазнина. След изпичане, ябълчиците излизат съвсем лесно.

идеи-сладко-тесто

Боцнах им парченца солети, които играят ролята на дръжки. Подредени в гнездата на формата за мъфини, оставих да втасат втори път за около 40-45 минути.

солено-тесто-за-украси

За листенцата – забърках солено тесто от брашно, сол и вода. За препоръчване е да си разтворите солта и боичката във водата и едва тогава да се добавя брашното, че понякога солта е по-едра. Нямам специални форми, с които да си изрежа листенца, та направо с ножицата си изрязох тестото и с обратната страна на ножа си оформих вдлъбнатините, за да приличат на листа.

ябълки-мъфини

Преди да сложа ябълките във фурната, намазах с боята и сложих листенцата. Пекох в предварително загрята фурна на на 180 градуса за 35 минути.

Вариант е към сладкото тесто да се добави ванилия, да се мушне в тестото локумче, и изобщо – да се импровизира.

мъфини-тесто-бриош

Ето сега описанието на Снежа за соленият вариант:

Разтворих една суха мая (7 гр.) в 150 мл. хладка вода с една чаена лъжичка захар. През това време в купа разбих едно яйце, 2 супени лъжици кисело мляко, 2 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка сол и брашно не зная точно колко сложих, но за меко нелепнещо тесто.

Оставих го втаса около половин час и разделих на 12 еднакви топчета, във всяко слагах по малко сирене, после в хартиени кошнички и във формата за мъфини. За дръжки ползвах солети.

За листата омесих тесто от вода, сол и брашно, оцветих с боя.

Цапнах тук-там разредена червена боя за цвят и сложих във фурната на 50 градуса, за да втасат по-бързо. След като втасаха с малко водичка сложих и листата и увеличих фурната на 180 градуса да се изпекат.

ябълки-от-солено-тесто

И на финала не мога да не кажа – БЛАГОДАРЯ, Снеже! Беше ми много забавно да правя ябълки от тесто!

 ябълки-от-солено-тесто-Снежа

     Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 2 250 times, 1 visits today)