Днешната рецепта за бъркани яйца с домати е вариация на тема „яйца с нещо си“. В едни поотминали времена това ястие се предлагаше и в двата китайски ресторанта в Бургас и за мен си остана любима комбинация. Тези ресторанти отдавна вече не съществуват, но аз продължавам да си готвя яйца с домати в различни варианти като добавям или не различни съставки. Както казва Антъни Бурдейн – “Добрата храна много често, дори най-често, е простата храна.”

Колкото и просто да звучи да изпържиш едно яйце, като всяко едно нещо, и то си има наука, теория, техника и технология. Как искате яйцето – пухкаво, сочно, нежно-копринено? За всеки вид си има тайни и всеки майстор готвач си има собствен метод. Днес няма да ви занимавам с различните начини да се пържат яйца. Това ще остане за друг път.

Няма смисъл да казвам, че времето за приготвяне на бъркани яйца с домати е под 10 минути. Също така е излишно да обсъждаме нивата на холестерола, здравословно ли е или не да се ядат яйца, че и пържени и тем подобни теми с незначителна важност. Като се прибереш гладен и в хладилника ти се мъдрят само едни яйца, даже няма и да се сетиш за холестерола.

Минавам по същество!

Продуктите:

  • 6 яйца
  • 4 с. л. вода
  • 1 глава лук
  • 1 домат
  • 3 с. л. олио
  • 30 гр. масло
  • сол и черен пипер на вкус
  • магданоз или пресен лук за поръсване

Приготвянето:

Олиото и маслото се загряват на средна температура. Лукът се нарязва на тънки полумесеци  и се запържва за около 3-4 минути. Към него се добавят доматите. Запържват се около 2 минути от едната страна и се обръщат за да се запържат и от другата.

бъркани-яйца-с-домати-рецепта

Яйцата се разбиват в купичка с вилица и се добавя водата. Изсипват се в тигана и се оставят за 10-ина секунди без да се разбъркват. След това внимателно се бъркат докато останат съвсем леко влажни. Веднага се дърпат от котлона и се прехвърлят в чиния. Много е лесно да се пресушат бърканите яйца, затова трябва да се внимава да не станат сухи и тричави. Пърженето на самите яйца отнема около 2 минути, с което общото време за готвене стана около 8 минути.

И това е всичко. В останалите две от десетте минути, за които споменах в началото, си наливате бира, взимате си вилица и салфетка и сядате на масата!

 

бъркани-яйца-с-домати-и-лук

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

 

(Visited 8 807 times, 3 visits today)