Знаете, че съм страстен почитател на Кюфтето. Сигурно има 100 начина да се направят пържени кюфтета. Кюфтето е символ на всяка една кръчма заедно с първия си братовчед –  кебапчето. Тройка с гарнитура е точно такава класика, каквато е и шопската салата.

Пържени кюфтета се сервират във всички ученически, студентски и работнически столови и, нека да сме честни – кюфтето е една от най-добрите гарнитури за боб. Пърженото кюфте е прекрасна гледка, когато е полегнало сред свежа салатка, в компанията на домати и краставици, с бял сос, с доматен сос, а в комбинация с лютеница, бобена салата с лук и кисели краставички е един абсолютно класически натюрморт – умилителен за очите, носа, душата и стомаха!

Пържените кюфтета са винаги вкусни – топли, студени, претоплени, върху филия с лютеница, с баница, с леща, с картофена яхния – абе всякак! Универсална храна и туйто!

Галеното име на пържените кюфтета от моето детство, а и в едни по-късни години – „хлебарки“ – не е случайно. Фолклор, ако искате го наричайте, но ако не сте опитвали пържено кюфте с преобладаващо съдържание на хляб и символично присъствие на месо, значи сте много, ама много млади! 🙂

Що се отнася до замесването и овкусяването на каймата за пържени кюфтета и тук важи с пълна сила правилото за кмета и табиета, което и преди съм цитирала – „Във всяко село кмет, във всяка къща – табиет“. Неотдавна попаднах на доста разгорещена дискусия дали в каймата се слага хляб, галета, лук, настърган картоф и т.н. и доста се изненадах от това какви страсти може да породи рецептурата за нещо толкова просто.

Аз ще допринеса към разнообразието на рецепти с моята собствена, която научих от мама и до ден днешен си ползвам.

Ясно е, че за доброто кюфте, трябва добра кайма, както и добро овкусяване, а не на последно място и хубаво омесване. Тоест иска малко време, за да може каймата да поеме ароматите. Въпросното време е за предпочитане 24 часа или поне една нощ, но абсолютният минимум е 2-3 часа. Не ме разбирайте погрешно – и у нас се е случвало да омеся каймата и веднага да метна кюфтетата в тигана, но нещата са много по-различни когато дадем време на месото да поеме ароматите.

Нямам намерение да давам съвети кой, откъде и каква кайма да си купува – свинска, агнешка, телешка, смес – всеки има собствен вкус. Практиката у нас е да се купува месо, което се мели на кайма в магазина.

Ето продуктите:

 • 1 кг. свинска кайма
 • 1 яйце
 • 2 филии хляб, накиснати в гореща вода (или мляко) и отцедени
 • 50 мл. вода
 • 1/2 ч. л. сода
 • 1 с. л. чубрица
 • 1 ч. л. кимион
 • 1 ч. л. лют пипер (по желание)
 • щипка индийско орехче
 • половин връзка магданоз
 • 1 ч. л. сол
 • 1 ч. л. черен пипер

За овалване:

 • 3-4 с. л. бяло брашно
 • 3-4 с. л. царевично брашно

Омесването на каймата – това е важният момент. Иска си хубаво омесване. Няма как да станат хубави кюфтета, ако не си оцапаме ръцете! След като е омесена, каймата се прибира в хладилник, и се премесва преди да се оформят кюфтета.

Овалват се в смес от бяло и царевично брашно и се пържат на умерена температура до златисто. Ето, не е голяма философия да се направят едни сочни пържени кюфтета.

как-се-правят-пържени-кюфтета

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Картофени кюфтета

Кашкавалени кюфтета

Оризови кюфтета (аранчини)

Бобени кюфтета

Гръцки кюфтенца с доматен сос

Кюфтета по Мандраджийски на скара

Кюфтета по Чирпански

Кюфтенца от лапад

Кюфтета с доматен сос на фурна

Стек Солзбъри

(Visited 18 622 times, 1 visits today)