Спомням си първия път, когато опитах миди саганаки в Гърция. Обожавам да ям в братската гръцка страна. Непрекъснато наддавам ухо дали мъжа ми няма да спомене, че ще отидем пак, за да мога спокойно да кажа „Сбогом чиста съвест“ и да си отям на калмари, октоподи, миди, риби, да ги поливам без грам угризения с узо и вино, да чупя от хрупкавата коричка на хляба и да топя в соса от гръцката салата без да се замислям колко ли точно калории има в тоя вкусен хляб…

Но да се върнем на мидите саганаки. В онзи момент комбинацията от миди и сирене ми се стори толкова необичайна, че всичките ми бургаски навици, трупани с години, възстанаха на мига! Мидите могат да се ядат печени на тенекия направо на плажа, мидите се ядат с лук и лимон, с ориз, може да ги панираме (рядко), но чак пък сирене!!! Да, ама като опитах, че като ми хареса… и нямаше спиране!

Дотук добре, но тази сутрин мяркам по телевизията някакъв гръцки готвач да прави саганаки и това беше!!! Луднах! Прияждало ли ви се е някога нещо, ама толкова много, че да се побъркате? Ей така се побърках днес. Запомних горе-долу рецептата, но понеже беше доста раничко и след като не съм си поела кафяно-никотиновата дажба не мога да се доверявам на мисловните си процеси, реших, че трябва и проверка да направя. Попаднах ето на този сайт – пътеводител Гърция!!! Чудесно! Всичко си е написано както си трябва и да ме извиняват братята гърци, но аз попрочетох още малко и комбинирах тази рецепта и публикуваната в пътеводителя  и ги сготвих мидите като стой та гледай!

Ето ги продуктите за миди саганаки:
500 гр. миди (сварени и почистени)
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
300 гр. домати (моите от консерва)
4 с. л. зехтин
1 чаша бяло вино
2 с. л. узо
1 зелена пиперка
100-150 гр. сирене
магданоз за поръсване
сол (ако е нужно) и черен пипер на вкус
Сега да ви кажа, че аз не сложих горчица, но за сметка на това добавих няколко стръка копър, защото ги имаше в ястието, което ядох в Гърция. А и аз обичам копърчето, та си го сложих щедро в сосчето.

Сега приготвянето:

Лука, чесъна и пиперката запържих в зехтина. След като омекнаха ги залях с бялото вино (Не забравяйте да налеете и на себе си чаша вино докато готвите. За успешното приготвяне на ястието е много е важно да си пийвате винце, докато манджичката се готви). След като виното се изпари, добавих доматите и сварените и почистени миди. Ръснах черен пипер (сол не сложих изобщо, но ако обичате соленко, изчакайте и опитайте на сол след като добавите сиренето). Оставих да поври на тих огън за 6-7 минути, натроших сиренето в тигана, добавих копъра и оставих на котлона за още минута – две.

Приготвяне на миди саганаки

Това е цялата работа!

С леденостудено бяло вино и хлебец е фантастично! Поне за мен!
Миди Саганаки
Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!
(Visited 11 619 times, 1 visits today)