Днешната ни вечеря и рецепта за шаран на скара е благодарение на една от големите търговски вериги, която обяви лъжлива промоция и достави 12 кашончета със сьомга за магазина си в Бургас! Да сте живи и здрави, но и без вашата промоция ще похапнем вкусно и ще споделим с приятели!

Благодарение на чутовната некадърност в зареждането и лъжливите обещания в интернет пространството, че Великата Търговска Верига ще направи и невъзможното, но ще осигури достатъчно наличност, за да задоволи търсенето на промоционалните риби, днес ние вечеряме шаран на скара. За нас това е една рецепта, която е свързана с много спомени и е един от най-вкусните начини да се приготви шаран.

Ще видите от архивните снимки, че преди известен брой години имахме щастието да похапнем шаран, уловен в Дунав, приготвен от заклети рибари. Вярно е, че месото на речния и магазинския шаран е различно, но ако решите да разнообразите менюто си и да излезете от коловоза на стандартния „пържен шаран“ – изпечете го на скара (още по-добре на дървени въглища, но в условията на градски апартамент е почти невъзможно).

Преди да напиша съставките на една съвсем обикновена марината за шаран на скара, трябва да кажа две думи за почистването. Шаранът за скара/барбекю се почиства от люспите, реже се през гърба покрай централната кост и се вадят хрилете и вътрешностите. Измива се със студена вода, отцежда се и е готов за мариноване.

По желание може да отрежете главата и опашката и да ги приберете във фризера за рибен бульон или супа, а може да ги оставите за по-добра фотогеничност. В крайна сметка трябва да имате ето този вид. Отбележете, че ако шаранът ви е над 3 килограма трябва да направите напречни разрези, за да може месото да се изпече равномерно.

шаран-на-скара-почистване

В някои магазини шаранът се предлага без глава и опашка, какъвто е и днешният ни шаран – обезглавен и обезопашен.

Марината за шаран на скара:

Маринатата е въпрос на вкус и много хора предпочитат да изпекат шарана овкусен само със сол и черен пипер. Изборът е ваш, но у нас предпочитаме леко мариноване на рибата, което подчертава вкуса й.

Продуктите за 4 порции:

  • 1,3-1,5 кг. почистен шаран
  • сок от половин лимон
  • 50 мл. бяло вино
  • 60 мл. зехтин
  • 1 1/2 ч. л. сол
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч. л. сух дивисил

Съставките за маринатата се смесват заедно и рибата се овкусява. Завива се с найлоново фолио и се оставя в хладилник за 3-4 часа. Може да мариновате рибата преди да тръгнете на работа и да я оставите в хладилника през деня. Докато се приберете, рибата ви ще е идеално овкусена.

Времето за печене ще зависи от големината на рибата, дали се пече на електрическа скара или на дървени въглища. За риба с тегло около 1,5 кг, която се пече на електрическа скара времето ще е около 5-7 минути от всяка страна, като рибата се поставя с кожата върху скарата. Скарата трябва да се намазни добре преди да сложите рибата за да не залепва месото.

шаран-на-дървени-въглища

Дунавските рибари уважително ползват Държавен вестник, върху който се вади изпеченият шаран. Напръскват го със смес от оцет и вода и го загъват във вестника да постои 2-3 минути.

печен-шаран-на-скара

В домашни условия шаранът се поднася с изсудена бира или вино, пресни зеленчуци, варени картофки или каквото друго обичате.

 марината-за-шаран-на-скара

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 21 350 times, 1 visits today)