Мързелива баница е идеална рецепта за бърза закуска, в която да вложите излишния квас, който сте насъбрали за 2-3-4 дни. Приготвя се за минути и ви е нужна само лъжица или телена бъркалка, с която да разбъркате съставките.

Тази рецепта е само една идея, тъй като всеки може да си нагласи количествата според излишния квас, с който разполага. Може да сложите по-малко яйца, по-малко кисело мляко, повече сирене – важното е да получите гъсто кексово тесто.

Със сигурност всеки е правил мързелива баница или солен кекс, ако предпочитате. Хубавото е, че рецептата дава възможност да добавите в тестото каквото си искате. Маслини, колбас, шунка, бекон, зелен лук, свежи или сухи подправки – всичко може да се добави!

За разлика от Старозагорската карниера, не е нужно да чакате мързеливата баница да втасва. Също като при просеника, тук содата е в ролята на набухвател.

И така, ако се чудите каква закуска да приготвите през почивните (или работните) дни, ако искате да употребите излишния квас, рецептата за мързелива баница веднага идва на помощ!

Продуктите за мързелива баница:

  • 200 г. излишен квас, 100% хидратация
  • 3 яйца
  • 150 г. кисело мляко
  • 5 г. сода бикарбонат
  • 5 г. сол
  • 80 мл. олио
  • 260 г. брашно
  • 150 г. сирене

Приготвянето:

Угасете содата в киселото мляко.

В купа изсипете кваса, яйцата, киселото мляко, солта и разбъркайте с телена бъркалка.

Добавете олиото и разбъркайте отново.

Добавете брашното и разбъркайте до еднородна смес.

Натрошете сиренето в сместа. Добре е да е на по-едро.

Изсипете в предварително намаслена кръгла тавичка с диаметър 26 см. или в правоъгълна тавичка 30х20 см. Заравнете повърхността и сложете във фурната.

Печенето – в предварително загрята фурна на 190 градуса (без вентилатор) за 30-35 минути до златисто. Наблюдавайте го, защото всяка фурна е различна.

Поднесете с кисело мляко, яйрян, компот или с каквото обичате.

 рецепта за мързелива баница с излишен квас

Коментари:

* Количеството брашно може да варира леко в зависимост от размера на яйцата, марката на използваното брашно и как поема течностите.

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

 

(Visited 9 375 times, 1 visits today)