Наскоро прочетох, че в общината издирват стари бургаски рецепти за рибена чорба. Аз съм проспала това съобщение, но мога само да кажа – Браво на общината, че са решили да издадат вариант на ей това чудесно изданийце, което раздаваха по улиците на града на Никулден. За рибена чорба по бургаски сигурно има 50 варианта. Аз ще ви покажа моята версия без да претендирам, че е по бургаски, дунавски, варненски или какъвто и да е чалъм. Така си я правим у нас за да разнообразяваме с бистрата рибена чорба.

вехти-бургаски-гозби

Едно нещо да уточним в началото, че да не стават грешки. В много рецепти се пише, че задължителната подправка за риби е тарос. Аз съм много съгласна, обаче… и друг път съм казвала, че за мен най-великата подправка за риба е девисилът. Ще го видите изписан и като дивЕисил, девесил, люшян или селим, но става въпрос за едно и също нещо. А то е нещото, което прави рибената чорба неповторима. Не ме разбирайте погрешно, чорбата ще стане вкусна и без тази подправка, но ако помните приказката за джуджето Дългоноско – именно подправката прави от една обикновена баница, баница „Сюзерена“. Отнесох се в разсъждения за една нищо и никаква тревица, въпреки че в супата има още няколко нейни посестрими.

 рибена чорба застройка

Продуктите:

всякакви дребни рибоци  или 2-3 вида магазински (тук имам парче толстолоб, няколко сафрида и за луксозност – парче бяла рибка) – общо около 700 грама
1 голяма глава лук
1 голям морков
1 червена чушка
1 голям картоф
2-3 стръка целина
половин или цяла люта чушка (ако обичате по-лютичко)
жълтък + 1 с. л. кисело мляко
4-5 стръка мащерка (1 ч. л. ако е суха и стрита)
1 ч. л. дивисил
3-4 зърна черен пипер
2 литра вода
3-4 с. л. олио

рибена чорба по бургаски рецепта

Рибата я почиствам от вътрешностите, без да махам главите и слагам да се свари в подсолена вода. Ако имате разнокалибрени риби, сложете първо по големите парчета и варете 10-ина минути. Добавете дребосъците и варете още 10-ина минути.

Всичките зарзавати, нарязани на кубчета (картоф, лук, чушка, морков, целина, люта чушка) заедно с тревите и черния пипер слагам в тенджера и заливам с бульона от рибата. Бульонът, естествено е прецеден, за да няма кости или някоя люспа. Оставям да се варят 40-45 минути. През това време рибата е поизстинала и я почиствам от кости, кожи, глави, опашки и връщам в чорбата за 10-15 минути. Застройвам с разбит жълтък в лъжица кисело мляко и ръсвам пресен магданоз (ако има).

Сега, тази рибена чорба много хубаво си върви с ракийка. Ако някой ви твърди нещо друго, просто се врътнете и му обяснете, че нищо не му разбира главата! Пробвайте и после ми кажете дали съм права! А ако има и комат питка… Тогава вече ще ви стане ясно що е то „тънка бургаска мъгла“!

 как се прави рибена чорба по бургаски рецепта

  Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 92 110 times, 4 visits today)