От няколко дни едно клипче за шоколадов тарт без печене се върти из кулинарното интернет пространство и докарва до лудост почитателите на шоколада. Знаете, че щом едно нещо е модерно, значи трябва да се пробва лично.

Поради добре известната ми неприязън към шоколада, за мен нещата се свеждат до олимпийския кулинарен принцип – важно е да се направи! Кой ще го яде – после ще му мислим.

Хареса ми идеята, че този симпатичен шоколадов тарт се приготвя с най-обикновени продукти, които аз, за късмет, имам налични. За да съм точна, трябва да кажа, че в оригиналната рецепта, бисквитите за основа на тарта са „Орео“, но аз прецених, че ще ги заменя с обикновени чаени бисквити.

Единственият недостатък на шоколадовия тарт е, че се налага изчакване докато ганашът стегне добре. Ако това изобщо може да се нарече „недостатък“.

Няма да лъжа – опитах това шоколадово чудо! Дали ще го наречете греховно вкусно или райско блаженство … и двете твърдения ще са верни. Дори на мен ми хареса и добре, че не обичам шоколад. В противен случай щеше да се наложи да ми вържат ръцете и очите.

шоколадов-тарт-с-ягоди

Продуктите за шоколадов тарт без печене – форма с диаметър 22 см:

  • 350 г. чаени бисквити
  • 125 г. масло
  • 200 г. млечен коколад
  • 100 г. черен шоколад (ползвах 70% на Lindt)
  • 200 мл. течна сметана (30% масленост)
  • ягоди за украса
  • листа мента за украса

шоколадов-тарт-без-печене

Приготвянето:

Бисквитите се смилат на ситни трохи. Към тях се добавя разтопеното масло и се разбъркват добре. Сместта се изсипва във форма с откопчаваща се стена или форма за тарт и се разпределя равномерно като се притиска с ръка или лъжица за да се оформи малък борд. Охлажда се в хладилник докато стегне добре.

бисквитена-основа-за-шоколадов-тарт

Сметаната се загрява на котлона, но без да завира. Изсипва се върху шоколада и се разбърква докато шоколада се разтопи напълно и се излива върху основата.

лесен-шоколадов-тарт

Подреждат се ягоди или други плодове (с малини също ще е чудесно) и се прибира в хладилника докато шоколада стегне.

 Много приятна рецептичка, нали? Никакви усилия, а какъв резултат!

тарт-с-шоколад

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 57 800 times, 1 visits today)