Как се прави баница в кексова форма? Ако има по-лесен начин да се направи баница, аз поне, не го знам. С две думи – баница в кексова форма се прави като смесиш всичко накуп, хоп – във фурната и готово! Това е перфектната баница за студенти, които нито имат време, нито огромно желание да правят връткави баници, но много им се хапва топла домашна баничка. Тъй като моят студент попита – „Ти, мамо, ми показа, ама не може ли по-лесно?“ и мама се захвана да покаже как се прави най-лесната баница.

Това е перфектната баница и за всяка една от нас, забързана, запъхтяна, препускаща от работа, през магазина, покрай детската градина, да погледне с едно око домашните на децата докато в същото време зарежда пералнята или поглежда с отчаяние купчината дрехи за гладене.

Това е перфектната баница за всеки един татко, който смята, че не може да се мери с жена си или майка й, но аз казвам – МОЖЕ 🙂 .

Продуктите за баница в кексова форма

  • 1 пакет готови кори за баница (от 400 грама)
  • 4 яйца
  • 300 г. кисело мляко
  • 5 г. сода бикарбонат (1 ч. л.)
  • 5 г. сол (1 ч. л.)
  • 80 мл. олио
  • 300 г. сирене
  • 30-40 г. масло

Приготвянето на баница в кексова форма:

Корите се изваждат от пакета. Отделят се 2 кори, които се постилат във форма за кекс предварително намазана с масло. Останалите кори се нарязват на ленти с дебелина около 1 сантиметър и се разбъркват, така че да няма слепени. Получава се голяма купчина ленти.

баница в кексова форма стъпка по стъпка

В купа се разбъркват яйцата, киселото мляко с угасената сода в него, олиото, солта и сиренето. Нарязаните кори се смесват с яйчната смес и се разбъркват, така че да се овлажнят добре. Разбърква се с лъжица, за да се разделят слепени кори, ако има.

баница в кексова форма

Цялата смес се изсипва в кексовата форма, отгоре се разпределя маслото, нарязано на малки парченца и се загъва със стърчащите краища на кората.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 40-45 минути. След като се извади от фурната се оставя във формата за 10-ина минути преди да се обърне.

баница със сирене в кексова форма

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 48 444 times, 1 visits today)