Плодова торта с извара

Ден преди рожденния ми, приятелка ме попита коя е любимата ми торта. Идея нямам коя е. Точно пък в тортения свят човек може да се изгуби от идеи, красоти и прекрасности. Той е като океан, а аз плувам из него в малка орехова черупчица. Но пък свободата да експериментираш е безкрайна!

Това е втората торта за рожденния ми ден. За първата (която беше кекс, но се преструваше, че е торта) вече разказах. Тази я хапнахме със семейството и едва успях да ви снимам последното парченце в разрез. Естествено целият ми замисъл за тази тортичка се промени в последния момент, когато се оказа, че в магазина ягодите, които ми трябваха за декорация, са свършили и вместо да си налея питие, трябваше бързичко да измисля как да спасявам външния вид на тортата, че нали човек яде първо с очите си. Така ярко си я представях с ягодки отгоре. Ясно е, че и без украса щяхме да я хапнем, ама- рожден ден е все пак!

Тази вкуснотия е страхотна, защото няма печене, няма бъркане на яйца, брашно и кръстене пред фурната, дали блатът ще стане както трябва.

Ето ги продуктите.

козунак
400 гр. безсолна извара
600 мл. течна сметана
1 чаша пудра захар
2 пак. желатин
плодове- ягоди, банани или от компот

Ползвах си откопчаващата тортена форма. Моята е съвсем стандартна с диаметър 26 см. Козунакът го използвах за да облепя стените и дъното на формата. Всяко парченце потопих в сок от компот. В купата на миксера разбих изварата с пудрата захар. Тази, която аз имах беше доста фина, с гъстотата на маскарпоне и за да стане кремообразна ползвах пасатора. Добавих течна сладкарска сметана направо от кутията, без да я разбивам. В чаша вода разтворих 2 пакетчета желатин на водна баня и ги добавих към сметаната и изварата. Става гъст, течен крем.

И започва сглобяването- налях от крема върху основата, добавих плодовете, отгоре козуначени парчета, пак плодове и накрая останалия крем. Това е цялата работа. Тортето си престоя една нощ в хладилника и поради изчерпването на наличните ягоди в магазина, го украсих с банани. Намазах с желатин съвсем тънко, колкото да не потъмнеят преди сервиране. Искам да споделя днешното сладко парченце с Ванката и Стефчето, които са рожденници, чудни лъчезарни усмивковци, безкрайно забавни и изпълнени със смях и добро настроение!

 Плодова торта с извара и банан

 

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

 

(Visited 1 202 times, 1 visits today)