Преди рецептата за свинска супа с фиде не мога да не кажа: – За Супата мога да говоря много. Ама наистина много. Възторгвам се при вида на супата. Обаче да се уточня веднага – много, ама наистина много се дразня от правени – недоправени, че и неподправени супи, върху които плува един пръст мазно.

Потрисам се само при вида им. Но една гъста, вкусна, домашно приготвена супа – това е нещо като амброзия. Точно онази – божествената амброзия. Аз амброзия не съм яла, но винаги съм си представяла, че изглежда като чиния с топла супа. Може пък да е някаква вкоравена бисквита, но ако е така – да си я ядат Боговете. Просто не знаят какво изпускат като гризат някаква си амброзия вместо да сърбат топла супа.

Рецептата за днешната свинска супа с фиде, както повечето супички, започва с глава лук. И някои други работи, но за тях след малко. С тази свинска супа слагам началото на една нова категория, в която ще се пише за децата ми. И техните приятели, които са вече достатъчно големи, за да могат да сготвят сами. Много от нас са твърде заети, за да отделят време за готвене, камо ли да учат децата да готвят.

Така че  – как да готвим без мама и когато мама я няма ми се струва като добра идея. А и мерките ще давам така, че да са разбираеми за младежи, които никога не са готвили. Опитните кулинари могат спокойно да прескачат тези рецепти. Всяка мама на този свят е в състояние да спретне супа, дори от камъчета и вода. Имаше една такава приказка за супата с камъчета…

И така продуктите за свинска супа с фиде:

  • 300 гр. свинско месо ( нарежете на 3-4 парчета, за да се свари по-лесно)
  • 1 глава лук
  • 1 картоф
  • 3-4 супени лъжици олио
  • 1 малка купичка зелен боб от консерва
  • Половин домат, нарязан на кубчета (или 3-4 супени лъжици от буркан с домати)
  • Половин шепа фиде
  • Сол и черен пипер на вкус
  • За застройване – 1 жълтък + 1 чаена лъжичка кисело мляко

Приготвянето на свинска супа с фиде:

Месото слагаме в около 1. 5 литра вода. Варим на умерен огън (което ще рече, че не трябва да бълбука и да пръска по печката, а кротичко да къкри). Месото може да отдели една малко сивкава пяна, която внимателно се обира с лъжичка и се изхвърля. (Ако не се обере – нищо фатално. Не е смъртоносна, ако остане в супата, но е по-добре до поглеждате какво се случва и в тенджерата докато си разглеждате фейсбука). Докато месото отделя тази пяна (около 30 -35 минути след като е сложено в тенджерата) нарежете лука на по-дребничко, обелете картофа и го нарежете на кубчета. Това означава да го нарежете с големина на зарчета.

След като успешно сте се преборили с махането на пяната добавете лука и картофените зарчета при месото и сипете 3-4 супени лъжици олио. Засега бобчетата и доматът ще почакат. Оставете всичко да се вари около 35 минути, извадете месото да поизстине, а на негово място добавете зеления боб,  доматите и фидето. Водата може да е поизвряла (тоест намаляла), токо че – добавете малко. Месото го нарязвате на малки парченца. Виждали сте как правят майките. Взимате нож и вилица, и без да се страхувате, че още пари, нарязвате на парченца и връщате в супата. Сега е моментът да сложим сол. За да не се получат кофти моменти с  тая сол, предлагам да започнете да я добавяте малко по малко. Не забравяйте, че сол винаги може да се добави, ама трудно се вади веднъж като влезе в едно ядене! Две  щипки сол, най-много три ще са достатъчни.

И сега идваме до най-веселата част. Застройване на супата. Точно от застройката супите получават този дълбок, наситен жълт цвят. Има лесен и труден начин да се застрои една супа. С трудния изобщо няма да ви занимавам. А лесния е като за бебета. Отделяте жълтъка на едно яйце, добавяте към него една чаена лъжичка кисело мляко, разбърквате и изсипвате в супата. В момента, в който го изсипете, дърпате тенджерата и не забравяте да изключите котлона!

Това е!
Поздравления! Сготвихте първата си супа!

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 4 624 times, 1 visits today)