Аз не обичам думата „уникални“, но тези свински ребра на фурна с барбекю сос я заслужават напълно. Бавно печени, поели ароматите на подправките, ребърцата са много, ама много вкусни, а облизването на пръстите е в пряк и преносен смисъл!

Историята на рецептата звучи горе долу така: Един Иван казал на моя Иван как гледал в интернет клип за някакви ребра, ама така хубаво изглеждали, че накрая аз разбирам че и двамата Ивановци, които са обсъждали ребрата трябва да са били много гладни.

В крайна сметка до мен пристига бележка с написани съставки, моя Иван е изпратен за свински ребра, а на другия Иван (този, дето гледал рецептата) му разказахме колко са вкусни. Та горкия Иван (не моя, а другия) пак не яде ребра, но вече е сигурен, че в най-скоро време ще ги яде у нас от едната благодарност, че гледа такива интересни клипове в интернет и подпалва гуменките на моя Иван, който пък от своя страна послушно хуква до месарницата за ребра и накрая някои са яли и пили, а други май само с гледането останаха…

Може и нищо да не разбрахте от историята, но бележката я запазих и сега всичко ще ви издам! 🙂 У нас определено имаме предпочитание към свински ребра по които е оставено месце, а не са опоскани до кокал. Вярно, не са толкова подредено фотогенични, защото месото е толкова сочно, така добре сготвено, че на практика пада от кокалчетата.

Продуктите за свински ребра на фурна с барбекю сос:

  • 1,5 кг свински ребра
  • 250 мл. барбекю сос (ползвах готов барбекю сос Heinz, който се продава в супермаркетите)
  • 50 г. кафява захар
  • 3 с. л. риган
  • 4 с. л. оцет
  • 1 с. л. сос Уорчестър
  • 1 с. л. пушен червен пипер
  • 1 с. л. лют червен пипер на люспи
  • сол и черен пипер за овкусяване на месото

 

свински ребра на фурна с барбекю сос

Приготвянето на тази рецепта за свински ребра на фурна с барбекю сос е съвсем просто. Ребрата се овкусяват със сол и черен пипер. Всичко останало се смесва в купа, месото се залива със сместта, а тавата се покрива с фолио.

Стигаме до най-важната част – печенето. Тавата се слага в студена фурна на 200 градуса без вентилатор за 30 минути (ако фурната е предварително загрята, времето ще е 20 минути). След това – 2,5 часа на температура 130 градуса – пак без вентилатор. Сваля се фолиото, месото се залива със соса, който се е образувал в тавата и се пече още 5-10 минути само за цвят.

За да се сервират тези великолепни свински ребра на фурна с барбекю сос, прехвърлете месото в сервирна чиния, а сосът в купички, отворете студена бира и се наслаждавайте!

 

свински ребърца на фурна с барбекю сос рецепта

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

 

 

(Visited 46 285 times, 2 visits today)