Сигурно сте опитвали свински ребърца на фурна. Не може да не сте, освен ако не сте вегетарианец. Обаче със сигурност сте чували, че са ужасно вкусни. Най-прочути са, разбира се, ребрата на барбекю, които правят в Тексас и аз имам намерение лично да проверя някой ден как стои въпроса, защото имам едни верни другари там, които много ще се радват да им кацна и само да ме тъпчат с отбрани мръвки. Олелееее, размечтах се!

Така си е, мили хора. Това не е ядене за нож и вилица. Трябва да се яде с ръце, ама добре да ви се намазнят всичките пръстчета, че после да ви е драго и вкусно да си ги оближете! Свинските ребра на фурна са сериозно хапване, искат сериозно пийване и честно казано, ако не си облизвате пръстите след това, значи ребрата хич не биват!

как-се-правят-свински-ребра-на-фурна

Сега, когато казвам това за облизването на пръстите, нека да кажа, че много мразя да ми е мазно. Обичам месото да е крехко, сочно, едва-едва да се държи на кокалчето, обаче в никакъв случай да не плува в тлъста мазност. Ребърцата си имат достатъчно нежни сланинки и не се изкушавайте да наливате олио или масло. Не и в тази рецепта.

Същността на цялата рецепта за свински ребърца на фурна е маринатата. Маринатите са два вида – сухи и мокри. В случая е суха, но погледнете и рецептата за свински ребра с барбекю сос, която непременно трябва да пробвате в някой студен зимен ден. Казано с прости думи – овалване на месото в сухи подправки. Идеята се роди след като тръгнах да правя нещо друго и установих, че нямам половината от съставките. Подразни ме и това, че в много от рецептите има по 160 съставки, а в една нормална кухня няма повече от 5-6-7… най-много 10. Но и 10 са много. Това не е изискано ресторантско ястие и нещата трябва да стават просто и лесно!

Продуктите:

  • 1,5 кг. свински ребърца
  • 2 ч. л. червен пипер
  • 1 1/2 ч. л. сол
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. чубрица
  • 1/2 ч. л. индийско орехче
  • 200 мл. червено вино

свински-ребра-на-фурна-рецепта

Смесвам всички сухи подправки върху вестник (ако сте по-изискани, ползвайте хартия за печене). Овалвам месото и го оставям в хладилник за няколко часа. Колкото повече – толкова по-добре. Една нощ да престои – чудесно! Ако няма толкова време, нека поне 2 часа да стои с подправките, за да може да поеме ароматите.

В случая моите ребра бяха на отделни парчета, но със сравнително еднаква големина, което е важно за печенето. Разнородни и разнокалибрени парчета ще се изпичат за различно време.

Наливам им 200 мл. червено вино (наливам и на себе си една чаша, от уважение към готвача, както се казва!), завивам с фолио и тавата заминава за фурната.

Сега за печенето. Бавно и славно. 40 минути на 200 градуса, след което още 2, 5 часа на 140-150 градуса. Махам фолиото и връщам във фурната като увеличавам температурата пак на 200 градуса, само за да се запече и да получи този тъмен цвят и коричка. По време на печенето месото е отпуснало мазника и се е получила уникална смес от вино и месни сокове. С този прекрасен сос заливам през 7-8 минути, за да не изсъхва, а да остане сочно.

свински-ребра-на-фурна-с-вино

Дори и сосът да ви се стори твърде рядък, той ще се изпари, докато месото се запича и накрая ще имате мъничко сос, с който да полеете месото при сервиране. При това ще е вълшебно вкусен. Изваждам тавата, слагам фолиото, с което е била покрита върху месото и го оставям 7-8 минути да си вземе въздух. Това е важно, защото соковете се разпределят, докато месото си почива, и после, като откъснете парче, ще ви потече сок по пръстите.

крехки-ребърца-на-фурна

Няма да пиша нищо за гарнитури. Скромното ми мнение е, че единствената гарнитура за тези сочни свински ребърца на фурна е червеното вино и добрата компания. Нищо повече!

суха-марината-свински-ребърца-на-фурна

    Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 21 319 times, 1 visits today)