За палачинките и друг път съм писала, а и тепърва сигурно още ще пиша. Но днес ще са под формата на солена палачинкова торта. Все някога сте опитвали такава вкусотия, а ако не сте – не опитвайте, защото води до пристрастяване! Лошото е, че са натъпкани с калории колкото за едно цяло сомалийско село и са всичко друго, но не и диетични! Ако трябва да избирам, винаги ще избера палачинка със солена плънка, но това съм си аз. Хубавото на този вид кулинарни приключения е, че са различни всеки път, дават почва за всякакви импровизации, моментни хрумвания и вдъхновения. Е да, малко е по-пипкавичко, но винаги може да се приготвят палачинките от предния ден и ако оцелеят до следващия – да се направи тортичка.  Знам. Обикновено не оцеляват. Аз отпуснах само по двечки за закуска на децата и таткото, защото като ги нападнат… отиде тя!

палачинкова торта украса

След като вече вързахме мартениците, видяхме цъфнало дръвче (побърка се това време) и чакаме щъркелите, можем да започнем да мислим и за Великден. Ще кажете – много рано! Рано-рано, колко да е рано! А и най-добрите импровизации са тези, които са добре подготвени, нали? 🙂  Но на мен ми идват едни пролетни идеи и използвам всеки повод да ги реализирам, като „пролетните ми идеи“ никак не са свързани с пране на пердета, боядисване на балкона и почистване на фурната. Мне!

Продуктите за солена палачинкова торта:

15-16-17 палачинки (колкото успеете да спасите от закуската)
500 гр. шунка, нарязана на тънки филийки
3 пакетчета крема сирене
5-6 с. л. кисело мляко
500 гр. майонеза
400 гр. настърган кашкавал (аз използвах малко чедър и малко обикновен кашкавал, за да е по-цветничко, но луд на шаренко се радва)

Приготвянето на солена палачинкова торта:

Тези продукти са достатъчни за торта с височина 7-8 сантиметра, но спокойно можете да ги намалите и да я направите по-ниска.

Ако решите да си направите домашна майонеза ще  ви трябват 2 яйца и около 400 мл. олио. Към крема сиренето аз добавям само по 2 с. л. кисело мляко и го разбърквам докато стане на подходяща гъстота за мазане.  След като си разбъркам и майонезата – започвам да си подреждам. Редувам продуктите – веднъж намазвам тъничко с майонеза, веднъж намазвам с крема сирене. За да прилепват палачинките плътно и да не стоят отделните слоеве като „отцепени“ върху шунката (кашкавала) мацвам тук-там с майонеза, като с лепило. От време на време лекичко притискам, за да се наместят слоевете и да се уплътнят. Така съм сигурна, че после ще имам чист разрез. Накрая измазвам външната стена с остатъка от крема сиренето и тортата е готова. За украсата ползвах пъдпъдъчи яйца, защото са много симпатични и идеални за малки гъбки, пиленца, цветенца и тем подобни заигравки.

палачинкова торта слоеве

как се прави солена палачинкова торта

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Палачинки с прясно мляко

Американски палачинки

Кайзершмаррн (Kaiserschmarrn)

Катми

Палачинки „Креп Сюзет“

Палачинки Орео

Палачинки с пълнеж

Палачинки с пълнеж от картофено пюре

Палачинки с тиква

Палачинкова торта с шоколад

Пълнени палачинки с кайма

Шоколадови гофрети

(Visited 31 338 times, 1 visits today)