Неотдавна срещнах следното определение – „Тарталетата е бисквитена кошничка с пълнеж от ванилов крем и е декорирана с желирани сезонни или замразени плодове“. Така е! Обаче са пропуснали момента, че тарталетата може да е солена и че аз дори ги предпочитам със солени плънки.

Всички знаем, че изключенията от правилата служат само и единствено за тяхното потвърждаване, така че днешните ми солени тарталети с яйце и сирене ще допринесат за потвърждението на теорията, че това е една много вкусна кошничка. Всъщност, ако трябва да следваме дефинициите, солено-плънчестите печива са разновидност на пай-овете и са по-популярни с името „киш“. Затова – както ви харесва, така ги наричайте – киш, солени мини-пайове, тарталети, кошнички… важното е да е вкусно!

Солените тарталети са толкова лесни за правене, дори като на игра можете да ги спретнете за нула време. Топли или студени са идеални както за предястие, така и за закуска, че и за основно ястие! Обикновено ги правя, когато ми остане тесто от нещо друго, обикновено киш или пай, защото ми се свиди и смятам, че е грехота да го изхвърля.

За тестото са необходими продуктите за най-обикновено маслено тесто – брашно, масло, яйце, сол и 1-2 супени лъжици студена вода. Грамажите ще варират според това колко тарталети ви трябват, но ще дам приблизителни количества за 10-12 тарталети.

Продуктите за солени тарталети с яйце и сирене:

  • 250 г. пресято брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 1 яйце
  • 125 г. студено масло
За пълнежа:
яйца
сирене
магданоз
сол и пипер на вкус
колбас или шунка, по желание

тарталети с яйца сирене бекон

Приготвянето:

Тестото се замесва или в блендер или на ръка, докато станат едри трохи, а след това се омесва докато се събере на топка. Аз предпочитам да го правя на ръка, за да си усещам твърдостта на тестото, защото понякога, в зависимост от размера на яйцата или качеството на брашното еднаквите пропорции не дават един и същ резултат. Готовото тесто се завива във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника 30-ина минути, колкото да стегне.

 Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност до дебелина 4-5 мм. Изрязва се кръг с диаметър по-голям от диаметъра на формата за тарталети и се слага във формата.

Притиска се с пръсти към основата и стените, за да се разпредели равномерно и тънко, излишното тесто се отстранява, боцва се един-два пъти с вилицата и се слага плънката.

Формичките се подреждат в тава и се пекат 25-30 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса.

солени-тарталети-с-плънка-от-сирене

Не ги препълвайте, защото има опасност при печенето плънката да се разтече из тавата. И ето ги тези красавици – солени тарталети с яйце и сирене и малко бекон.

тарталети с яйце и сирене

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 14 625 times, 4 visits today)