Неотдавна срещнах следното определение – „Тарталетата е бисквитена кошничка с пълнеж от ванилов крем и е декорирана с желирани сезонни или замразени плодове“. Така е! Обаче са пропуснали момента, че тарталетата може да е солена и че аз дори ги предпочитам със солени плънки.

Всички знаем, че изключенията от правилата служат само и единствено за тяхното потвърждаване, така че днешните ми солени тарталети ще допринесат за потвърждението на теорията, че това е една много вкусна кошничка. Всъщност, ако трябва да следваме дефинициите, солено-плънчестите печива са разновидност на пай-овете и са по-популярни с името „киш“. Затова – както ви харесва, така ги наричайте – киш, солени мини-пайове, тарталети, кошнички… важното е да е вкусно!

Тарталетите са толкова лесни за правене, дори като на игра можете да ги спретнете за нула време. Ако нямате формички – направете една голяма тарталета (която, обаче ще наричате „тарт“ или „киш“ … колко имена за едно и също нещо!!! ). Факт е, че малките са доста по-кокетни и закачливи. Топли или студени са идеални както за предястие, така и за закуска, че и за основно ястие! Обикновено ги правя, когато ми остане тесто от нещо друго, обикновено киш или пай, защото ми се свиди и смятам, че е грехота да го изхвърля.

За тестото са необходими продуктите за най-обикновено маслено тесто – брашно, масло, яйце, сол и 1-2 супени лъжици студена вода. Грамажите ще варират според това колко тарталети ви трябват, но ще дам приблизителни количества за 10-12 тарталети.

Продуктите за солени тарталети с яйце:
  • 250 г. пресято брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 1 яйце
  • 125 г. студено масло
За пълнежа – яйца, сирене, магданоз, сол и пипер на вкус, ако ви е останало някое парченце колбас или филенце из хладилника слагайте го и него.

тарталети с яйца сирене бекон

Тестото се замесва или в блендер или на ръка, докато станат едни едри трохи, а след това се омесва докато се събере на топка. Аз предпочитам да го правя на ръка, за да си усещам твърдостта на тестото, защото понякога, в зависимост от размера на яйцата или качеството на брашното еднаквите пропорции не дават един и същ резултат. Готовото тесто престоява в хладилника 30-ина минути, колкото да стегне добре, докато аз си почистя плота и си приготвя плънката и започва веселата част.

Във формичките разпределям тестото… и от десет минути стоя и се чудя как да опиша размера – по-голямо от орех, но по-малко от яйце. Ами да. По-скоро е с размер на малко домашно яйце.

домашни-яйца

Притискам с пръсти към основата и стените, за да се разпредели равномерно и тънко, отстранявам излишното тесто, боцвам един-два пъти с вилицата и слагам плънката. Не лишавайте децата от удоволствието да слагат тестото във формичките. Не бъдете егоисти и ги извикайте да помагат! То е като игра с пластелин и после винаги може тайничко да ги дооправите. Подреждам формичките в тава и пека 25-30 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса.

солени-тарталети-с-плънка-от-сирене

Не ги препълвам, защото има опасност при печенето плънката да се разтече из тавата. И ето ги тези красавици – солени тарталети с яйце и сирене и беконче за аромат и луксозност!  Толкова по въпроса за тарталетите! Бързо и лесно!

тарталети с яйце и сирене

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 9 597 times, 2 visits today)